Hrvatska
StoryEditor

Pavić najavio kredite za male poduzetnike po kamati od 0,5 do 1 posto

17. Ožujak 2020.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je u utorak da će HAMAG-BICRO odmah udvostručiti sredstva za kreditiranje malog poduzetništva uz vrlo niske kamate, a u pripremi su i tzv. korona krediti. uz povoljnu kamatu

- Danas ćemo na Vladi usvojiti čitav paket mjera. Cilj je očuvati gospodarstvo. Cilj je očuvati likvidnost, za što će biti dovoljno novaca, tako da odmah možemo smiriti naše gospodarstvenike - rekao je Pavić uoči užeg kabineta Vlade. 

Što se tiče europskih projekata, dodaje da postoje značajne prilike te da će se odmah udvostručiti sredstva koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) daje za kredite malih i mikro poduzeća. Ta će sredstva biti dostupna od sljedećeg tjedna uz vrlo jednostavnu proceduru prijave. Kamate za obrtna sredstva iznositi će  između 0,5 i 1 posto, rekao je Pavić. 

Nakon donošenja regulative koja je predložila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poduzetnicima će se nuditi i tzv. korona krediti i to 380 milijuna kuna prve tranše upravo za mikro, mala i srednja poduzeća, najavio je Pavić, dodavši da će krediti biti odobravani u visini do 100.000 eura, a također će biti uz povoljne kamate. 

- Svjesni smo i da će jedinice lokalne samouprave i poduzetnici biti u problemima s tzv. cash flowom, tako da će u tom paketu mjera biti i za Operativni program konkurentnost i kohezija. Napomenuo je da će svim korisnicima EU fondova, pa i onima koji koriste Europski socijalni fond, isplatiti 75 posto zahtjeva za naknadu novca odmah unaprijed, kako bi osigurali protočnost novca - naveo je Pavić.

Dodatno, za sve europske projekte omogućit će se produljenje roka trajanja za tri mjeseca. 

- EU fondovi mogu ponuditi jeftine kredite za naše poduzetnike za obrtna sredstva, s malim kamatama, od 0,5 do 1 posto, a za dva tjedna će ići nova tranša od 380 milijuna kuna - zaključio je Pavić. 

Butković: Svi infrastrukturni radovi se normalno odvijaju

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je u utorak da se normalno odvijaju svi zacrtani infrastrukturni radovi. 

Uoči užeg kabineta Vlade izjavio je da radovi na svim infrastrukturnim projektima idu normalno, tijekom i u dinamici koja je predviđena ugovorima. 

Na pitanje novinara kakvo je trenutno stanje s prometom u Hrvatskoj, Butković je rekao da se prema nekim državama prometuje, a da unutar Hrvatske sve ide "kako treba". "Pratimo situaciju, danas ćemo izaći s nekoliko mjera u sklopu paketa s kojem ide kompletna Vlada, to se tiče i koncesijske naknade i nekih stvari u prometu", rekao je Butković.

20. travanj 2024 06:32