Hrvatska
StoryEditor

PIP otvorio natječaj za dodjelu donacija za projekte u pčelarstvu

11. Studeni 2019.
Najveća pletara na svijetu, kao apiterapijska kapsula s košnicom na vrhuFoto: Mladen Volarić
Tvrtka PIP d.o.o. sa sjedištem u Pisarovini obilježava 30. godinu svog poslovanja, a tim povodom potkraj listopada objavila je natječaj za dodjelu donacija projektima vezanim za promociju pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

PIP, koji danas ima 40-tak zaposlenih, u vlasništvu je svog osnivača Ivana Bračića, a svoje je poslovanje iz Zagreba prije sedam godina preselio u poduzetničku zonu u Pisarovini.

- Natječajem s donacijskim fondom od 15.000 kuna, koji je otvoren do 17. studenoga, želi se potaknuti projekte biotehnološkog, obrazovnog i kulturološkog karaktera vezanih uz promociju pčelarstva, pčela i pčelinjih proizvoda, s naglaskom na inovacije u pčelarstvu, razvoju novih proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda, obrazovanju mladih pčelara, te promociji pčelinjih proizvoda- meda, matične mliječi, peludi, propolisa i pčelinjeg voska, rekla je voditeljica PIP-ovog marketinga Ariana Elizabeta Bokor.

Na natječaj se mogu prijaviti udruge i druge pravne neprofitne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj koje obavljaju znanstvene, kulturne, odgojno-obrazovne, zdravstvene, humanitarne, sportske, vjerske, ekološke i druge općekorisne djelatnosti u skladu s posebnim propisima. Uvjeti natječaja objavljeni su na web stranici tvrtke PIP, a dodjela donacija bit će uoči dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Osnivač PIP-a Ivan Bračić i sam je vlasnik više patenata i inovacija za što je PIP dobio niz priznanja na domaćim i inozemnim izložbama inovacija, a uz obilježavanje 30-godišnjice PIP-a, obilježava se i 90. obljetnica bavljenja pčelarstvom obitelji Bračić, 140. obljetnica organiziranog hrvatskog pčelarstva, kao i 731. godina običajnog prava i za pčelarstvo, sadržanog u 'Vinodolskom zakoniku' iz 1288. godine.

U svom razvoju, od početnih inovacija u proizvodnji košnica i druge pčelarske opreme, PIP se prometnuo u renomiranog proizvođača širokog asortimama na bazi pčelinjih proizvoda, a inovativni proizvodi na bazi patentiranih tehnoloških procesa posebno se ističu kroz liniju Farmakol, temeljenoj na načelima farmakologija u apiterapiji. Među njima su i mednopropolisni sirupi bez konzervansa, pogodni i za djecu od godinu dana starosti, zatim alkoholne i bezalkoholne propolisne otopine, matična mliječ i prirodna kozmetika. Uz Farmakol, razvijeni su i Energypip, sladilo Coffeemed, linija Med hrvatskih pčelara, med s dodacima, medni likeri, te asrotiman za HORECA segment.

Ovim natječajem, dodaje Ariana Elizabeta Bokor, PIP se želi uključiti i u promociju svakodnevnog konzumiranja meda kod djece još od vrtićke i školske dobi, a što bi u djeci od malena trebalo razviti i svijest o korisnosti pčela, ne samo zbog meda i ostalih pčelinjih proizvoda, već i zbog velike važnosti pčela u procesu oprašivanja bilja na cijeloj planeti. A to u drugom koraku vodi i razvoju svijesti o nužnosti očuvanja okoliša, jer pčele su vrlo ugrožene i osjetljive na razna zagađenja u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i općenito povećanom razinom zagađenja. Prema poljoprivrednim statitstikama, pčele su svojim oprašivanjima zaslužne za nastanak oko 70 posto svih prinosa u poljoprivredi.

25. travanj 2024 13:33