Hrvatska
StoryEditor

Pirotehničarima prijeti nesigurna budućnost, ove godine otkaz dobilo njih 58

04. Kolovoz 2020.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković upozorio je uoči sastanka u Banskim dvorima, da je ove godine 58 pirotehničara u sustavu razminiravanja dobilo otkaz te je apelirao na pomoć u rješavanju problema tog sektora.

S 58 otkaza, kojih je bilo ove godine, sustav je već narušen, a odlaskom većeg broja pirotehničara kojima je najavljen otkaz prijeti mu još veće urušavanje, poručio je Iveković uoči sastanka s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frkom-Petešićem.

Predstavnici Novog sindikata sastanak su zatražili zbog trenutnih otkaza zbog nedovoljne količine posla u ovoj godini, ali i nesigurne budućnosti koja prijeti pirotehničarima u Hrvatskoj.

- Poslodavci vjerojatno računaju da će ljudi čekati na burzi do sljedeće godine, no pitanje je hoće li se kapaciteti razminiranja zadržati -  kazao je Iveković.

Napomenuo je da je Nacionalni plan razminiravanja rađen 'na bazi' 534 tehničara koliko ih je bilo u sustavu prije otkaza, pa je, upozorava, upitno i njegovo ispunjenje. 

Iveković je naveo da su sindikalci zahtijevali sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, od kojega očekuju ubrzavanje procedure oko projekta razminiranja u Karlovcu, koji je ove godine odgođen.

Poručio je i kako je Novi sindikat predlaže izradu plana izlazne strategije pirotehničara iz sustava, jer se do 2026. planira razminiranje cijele RH, pa će pirotehničari ostati bez angažmana, kao i zaštitu mirovine pirotehničara koji za to steknu uvjete.

26. travanj 2024 23:51