Hrvatska
StoryEditor

Oni koji dolaze: Lider traži sljedeću poduzetničku generaciju, nove Kutiće i Rimce

12. Siječanj 2022.
MATE RIMAC, Rimac automobili, Sveta Nedelja: Uvjerljivo najistaknutiji mladi poduzetnik, s velikim ulaganjima autoindustrije i Europske unije.
Prije pet godina prepoznali smo potencijal Infobipa, Rimca i niza tvrtki bez kojih je nemoguće zamisliti današnji hrvatski biznis. Pogledajte u ovoj fotogaleriji koje smo tada mahom anonomne poduzetnike izdvojili kao perspektivne u prošlom serijalu ‘Poslovna scena‘.

Liderovi novinari i fotoreporteri krenuli su na veliku turneju po Hrvatskoj, koja na osnovu punih sedam mjeseci on the road rezultira velikim serijalom pod nazivom 'Poslovna scena' – u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. Osim 30 nastavaka 'u printu' cijeli će projekt imati još oko 150 poglavlja na Liderovu portalu, gdje ćemo objavljivati svojevrsne poslovne putopise - konkretne poduzetničke priče iz županije odnosno grada čija će poslovna scena tog tjedna biti predstavljena u tiskanom izdanju Lidera.

Planirali smo napraviti inspekciju biznisa u svih 20 županija, zasebno ćemo obraditi još sedam poslovno najjačih gradova – Rijeku, Split, Osijek, Varaždin, Čakovec, Pulu i Svetu Nedelju, a na kraju ćemo predstaviti kompletnu poduzetničku sliku Zagreba. Serijal ćemo završiti pregledom propulzivnih, obećavajućih tvrtki iz cijele Hrvatske.

Lider će posjetiti neke od najvažnijih tvrtki, ali neće pisati samo o njima, nego i o onim poduzetnicima na koje treba svratiti pozornost jer procjenjujemo da bi u idućem razdoblju mogli imati važnu ulogu u svojoj regiji. U redakciji ih kolokvijalno nazivamo 'onima koji dolaze', ali preciznije bi bilo reći da su to poduzetnici s velikim potencijalom, odnosno s obećavajućim proizvodnim programima i uslugama, koje gađaju pravu nišu u pravo vrijeme. Na tu smo rubriku posebno ponosni jer su kroz nju u dva navrata - prije pet i prije deset godina - prodefilirali mnogi poduzetnici koji su tada bili nepoznati široj javnosti, neki su prvi put došli u bilo koji medij, a do danas su se pozicionirali u vrh lokalne, regionalne, pa i državne poslovne scene. Neki su pak, poput Infobipa i Rimac Automobila, napravili i velik iskorak na globalnoj razini.

Istini za volju, nisu svi Liderovi 'izazivači' uspjeli, ali to je u biznisu normalno. Ne skrivamo da je u stečaj otišla najveća pilana u regiji, kao i prvi proizvođač pametnog telefona, i jedna poljoprivredna grupacija oko koje se vode sporovi je li propast uzrokovao novi ili stari vlasnik.

Utoliko je lista od dvadeset poduzetnika, koje smo ovdje posebno izdvojili između sto 'dolazećih' od prije pet godina, reprezentativna. Zamislite kako bi izgledala hrvatska poslovna scena bez tih poduzetnika? To je cijela nova poduzetnička generacija koja će vući razvoj u sljedećim desetljećima, zajedno s domaćim veteranima biznisa i ispostavama svjetskih multinacionalki. Prema prvim iskustvima iz dosadašnjih obilazaka Istarske i Primorsko-goranske županije, uvjereni smo da ćemo i ove godine pronaći nove šampione budućnosti.  

Kompletan tekst najave serijala 'Poslovna scena' možete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

25. travanj 2024 11:40