Hrvatska
StoryEditor

Podzetnicima stiže 200 milijuna eura za likvidnost

25. Ožujak 2021.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) spremna je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobriti kredit od 200 milijuna eura za likvidnost poduzetnika, izvijestio je ministar financija Zdravko Marić u četvrtak na sjednici Vlade, koja je odobrila početak ugovaranja toga kredita.

Vlada je, naime, donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o jamstvu između države i IBRD-a za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Hrvatskoj te odluku o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o zajmu između IBRD-a i HBOR-a za taj projekt.

Novac iz IBRD-ova i HBOR-ova aranžmana po Marićevim je riječima namijenjen u prvom redu malim i srednjim privatnim poduzetnicima, slabije kapitaliziranim poduzećima i onima orijentiranima izvozu, te poduzetnicama. Kreditna sredstva trebala bi im olakšati probleme s likvidnošću izazvane utjecajem pandemije covida-19 na njihovo poslovanje.

U strukturi odobrenih kredita najveći dio planira se za obrtna sredstva, a do 30 posto i za financiranje restrukturiranja poduzeća, rekao je Marić.

Ministar financija računa i da će IBRD-ova odnosno HBOR-ova linija potaknuti i poslovne banke na "dodatnu kreditnu aktivnost" od oko 80 milijuna eura.

25. travanj 2024 02:43