Hrvatska
StoryEditor

Pokretanje tvornice poluvodiča u Hrvatskoj stajalo bi pet milijardi USD

28. Veljača 2021.
Matt Darko Sertić, vlasnik Applied Ceramicsa

Pet milijardi dolara trebalo bi uložiti da se u Hrvatskoj, u kojoj postoji znanje, sagradi tvornica za proizvodnju čipova, tvrdi Matt Darko Sertić, vlasnik Applied Ceramicsa, tvrtke koja u Sisku proizvodi specijalne keramičke dijelove i materijale za proizvodnju mikročipova i drugih poluvodičkih elemenata, potaknut tekstom o poluvodičima objavljenom u Lideru.

– Da bi se u Hrvatskoj, primjerice u Lekeniku, pokrenula napredna proizvodnja mikročipova kakve proizvodi tvrtka Intel, trebalo bi sagraditi tvornicu s clean room unutrašnjosti, što stoji oko milijardu dolara. Oprema za procesiranje silicijskih wafera, a za takvu tvornicu treba oko 600 strojeva, stoji još tri milijarde dolara, a još milijardu dolara trebalo bi uložiti u materijale i kemijske pripravke za proizvodnju čipova. Na tom poslu radilo bi od 300 do 350 dobro obučenih zaposlenika, uglavnom inženjera s FER-a, FSB-a i Ekonomskog fakulteta – objašnjava Sertić i dodaje da čipove trebaju gotovo sve industrije, a svjetsko tržište tih proizvoda trenutačno vrijedi oko 470 milijardi dolara.

Takva bi se proizvodnja mogla pokrenuti u Hrvatskoj, ali ne može se očekivati da će se to i dogoditi – zbog nedostatka kapitala. 

19. travanj 2024 04:36