Hrvatska
StoryEditor

Poljski Merkury Market kupuje Emmezetu za 900 milijuna kuna

21. Rujan 2021.
Emmezeta centar

Početkom lipnja Lider je u temi o aktualnim preuzimanjima  i spajanjima najavio nekoliko projekata koji su u poodmakloj fazi dubinskog snimanja i zaključenja transakcije. Jednom od najvrjednijih ocijenjena je među stručnjacima prodaja Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji, najavljena za treći kvartal ove godine. Kako Lider ekskluzivno saznaje, upravo je u tijeku zatvaranje te transakcije, navodno vrijedne preko 120 milijuna eura. Kupac je, prema neslužbenim izvorima s tržišta, poljski lanac 'uradi sam' trgovina Merkury Market, koji ima preko 60 trgovina u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj i čini se da se radi o vrlo ozbiljnom strateškom preuzimatelju.

Nekretnine Emmezete Merkury kupuje od fonda LCN Capital Partners koji je pak relativno nedavno akvirirao portfelj Emmezete, a koji uključuje pet velikih trgovina namještajem, veličine od oko 75 tisuća metra četvornih za 33 milijuna eura od tvrtke Hemisphere International Properties. Biznis je kupljen od francuske Conforame, dosadašnjeg vlasnika Emmezete i drugog najvećeg maloprodajnog lanca trgovina namještaja i artikala za uređenje doma u Europi. Uz to, Conforama je francuska podružnica južnoafričkog trgovca Steinhoffa koji je još prije dvije krenuo u financijsko restrukturiranje.

Mercury Market jedna je od najdinamičnije rastućih trgovačkih i prodajnih tvrtki u građevinskoj industriji JI Europe, prije šest godina tvrtka je preuzela 18 od ukupno 24 trgovina Baumaxa u Češkoj, što je bila druga po vrijednosti transakcija nakon prodaje Baumaxovih trgovina u Austriji.

Emmezeta je drugi po veličini najveći trgovački lanac namještajem i prvi u prodaji bijele tehnike u Hrvatskoj, s prodajnim centrima u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Puli, Dubrovniku i Zadru, te webshopom koji dostavlja na području čitave Hrvatske.

Rekordna godina u poslovanju Emmezete, odnosno tvrtke Fliba kako se službeno vodi u Sudskom registru, bila je 2019, kada je ostvareno preko milijardu kuna prihoda, a lanjski 'pandemijski' su iznosili oko 860 milijuna kuna. Tvrtka zapošljava oko 670 radnika i ima temeljni kapital u iznosu od 170 milijuna kuna. Pod dugogodišnjim vodstvom predsjednika Uprave Slobodana Školnika, ujedno i predsjednika Uprave talijanske podružnice Conforame, sa sjedištem u Milanu,  tvrtka posluje s dobiti i na zdravim je razvojnim temeljima. Školnik je izjavio kako nije u mogućnosti komentirati transakciju.

15. travanj 2024 00:34