Hrvatska
StoryEditor

Pomoć države dobilo je 111.000 poslodavaca

27. Ožujak 2021.

Zbog koronakrize pomoć od oko devet milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta dobilo je 111.000 poslodavaca sa 683.000 zaposlena, a većina toga iznosa odnosi se na pomoć od 4000 kuna. S oslobađanjem od plaćenog doprinosa iznos se 'podebljava' na 13 milijardi kuna, ističu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ministarstvo, pak, gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) daje pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima zbog koronavirusa i potresa kroz šest mjera hrvatske Vlade koje uključuju, primjerice, moratorije, zajmove, smanjenje kamatnih stopa te jamstva.

Ukupna vrijednost mjera od početnih 1,148 milijardi kuna iz lanjskog ožujka, prema Ministarstvu, sada iznosi tri milijarde kuna, a od početka provedbe COVID mjera zaprimljeno je 9.149 zahtjeva za zajmove i jamstva u iznosu 3,7 milijardi kuna.

S obzirom na značajnu potražnju za paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije je dogovoreno povećanje alokacije za COVID-19 zajmove, koji sada iznosi 2,6 milijardi kuna.

- Nadalje Ministarstvo gospodarstva provodi Program dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, vrijedan ukupno 10 milijuna kuna za osiguranje osnovnih uvjeta za nastavak obavljanja gospodarskih aktivnosti. Bespovratna sredstva mogu dobiti isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge za financiranje sanacija poslovnog prostora, najma prostora, opremanje interijera poslovnog prostora, nabavu strojeva i opreme te za obrtna sredstva potrebna za obavljanje poslovne djelatnosti u najvišem iznosu do 30.000 kuna. Prijave su se zaprimale tijekom veljače – rekli su u Ministarstvu.  

Moratoriji i reprogrami

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) osigurala je moratorije koje je prihvatilo više od 1.600 klijenata, većinom mikro, malih i srednjih poduzetnika, čime je glavnica veća od 12,8 milijardi kuna stavljena u poček. Njima je u 2020. godini HBOR odobrio više od 1,5 milijarde kuna kredita od čega je gotovo 700 milijuna kuna kredita odobreno u okviru mjera COVID-19 te više od 220 milijuna kuna kredita uz HBOR-ovo osiguranje. Svojim strankama u potresom pogođenim područjima HBOR je omogućio moratorije i reprograme kreditnih obveza. A za sve koji posluju ili će poslovati na području Sisačko - moslavačke županije  dostupne su niže kamatne stope, ukinuće naknade za obradu zahtjeva, kreditiranje 100 posto predračunske vrijednosti investicije uključujući i PDV uz dozvoljenu refundaciju vlastitih sredstava uloženih nakon potresa te izravno odobrenje kredita za obrtna sredstva za iznose veće od 100.000 eura. 

Banke žele biti partner

Zbog bolesti COVID-19 i potresa u Hrvatskoj udruzi banaka iznose da su banke donijele odluku o obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, mogućnost odgode i reprograma plaćanja kreditnih obveza te odobravanje kredita za likvidnost za osiguravanje dodatne likvidnosti za očuvanje radnih mjesta. 

- Banke su spremne, kao i dosad, sudjelovati u takvim programima i garantnim shemama te biti partner Vladi Republike Hrvatske, građanima i poduzetnicima. Također, banke su do sada donirale više od 15 milijuna kuna za pomoć stradalima u razornom potresu. Prema podacima HNB-a u lipnju i srpnju postojao je moratorij za najveći iznos i broj klijenata te su posebne mjere bile odobrene za oko 10.000 pravnih osoba u iznosu od 31,5 milijardi kuna ili oko 95 posto od ukupno zatraženog iznosa i 29 posto od ukupnog portfelja kredita nefinancijskim društvima. U navedenom razdoblju, oko 40.000 građana je koristilo odgodu plaćanja kreditnih obveza u iznosu od oko 7,2 milijarde kuna ili 82,3 posto od ukupno zatraženog iznosa i 5,7 posto ukupne kreditne izloženosti Ohrabrujuća je činjenica da je oko 80 posto klijenata koji su koristili moratorij u određenom razdoblju nastavilo s urednom otplatom preuzetih obveza – navode u HUB-u.

Olakšanje zakupcima

Grad Zagreb je također donio svoje mjere, pa Mirka Jozić pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša ističe da je oslobođenje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Zagreba uslijed koronavirusa i potresa od travnja do rujna 2020. ostvarilo 987 poslovnih prostora te za studeni i prosinac njih oko 300 u ukupnom iznosu od 21,3 milijuna kuna. Nadalje, od svibnja do rujna od plaćanja zakupnine na građevinskom zemljištu oslobođeno je 117 poduzetnika, a tijekom studenog i prosinca 18, što je stajalo 953.000 kuna. Poduzetnicima se komunalna naknada za poslovni prostor i građevinsko zemljište umanjila za 30 posto, kazala je, a oni kojima je obustavljen rad ili je prostor neuporabljiv zbog potresa ne trebaju je plaćati.

- U slučaju privremene neuporabljivosti oslobođenje je trajalo šest mjeseci. Ukupni iznos oslobođenja od komunalne naknade za poslovne prostore zaključno s prosincem bio je 88,6 milijuna kuna. Zakupnici odnosno korisnici površina javne namjene za postavljanje otvorene terase, kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina travnja do kraja lipnja su bili oslobođeni plaćanja zakupnine odnosno naknade za korištenje površine javne namjene. Ako se manifestacije nisu održale vraćena je uplaćena naknada, a primjena mjera produžena je do 30. rujna 2020. Ugostitelji i obrtnici koji koriste javne površine za postavljanje otvorene terase oslobođeni su plaćanja mjesečne naknade od studenoga do ukidanja odluke o epidemiji. Izdvojila bih i da je u Zagrebu inače zadnjih godina bio prisutan i trend pada stope nezaposlenosti sve do epidemije i snažnog potresa. Međutim, unatoč nepovoljnim okolnostima stopa nezaposlenosti je još uvijek upola manja od one u Hrvatskoj: u listopadu je bila 4,5 posto dok je u Hrvatskoj 9,1 posto – rekla je Jozić.

Potpore poljoprivrednicima

Skoro devet milijuna kuna u proračunu Osječko-baranjske županije u 2021. za  projekte pomoći gospodarstvu, namijenjene prvenstveno malom i srednjem poduzetništvu, u Županiji smatraju vidom pomoći i za otežano poslovanje uslijed epidemije. Nude i subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite koji su time za poduzetnike beskamatni, bespovratne potpore do 50.000 kuna za, primjerice, ulaganje u razvoj i unapređenje poslovanja, informiranje, edukaciju, savjetovanje i mentoriranje poduzetnika, za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda te poduzetnicama. 

- Imali smo i mjeru pet milijuna kuna izravne pomoći za otežano poslovanje, a isplaćene su i potpore obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji pružaju uslugu smještaja od milijun kuna. Lani je u poljoprivredi za 246 korisnika isplaćena potpora od skoro tri milijuna kuna. Tada je i gotovo 550 poduzetnika koristilo potpore, oko 150 poduzetnika bespovratne potpore Županije za unapređenje poslovanja, a za oko 200 poduzetnika subvencionirane su kamate na poduzetničke kredite. Omogućeni su i šestomjesečni moratoriji na kredite. Prošlogodišnje potpore bile su namijenjena mikro poduzetnicima do devet zaposlenih, za ovu godinu proširena je i na male poduzetnike do 50 zaposlenih – ističu u Županiji. 

24. travanj 2024 13:58