Hrvatska
StoryEditor

Porezne reforme, rast minimalne plaće, oporavak turizma... Vladu očekuje aktivna jesen

03. Kolovoz 2020.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Premijer Andrej Plenković kazao je da Vladu očekuje aktivna, radna jesen, nastavak politike poreznog rasterećenja građana i poduzetnika.

Porezne reforme, kao i do sada, stupit će na snagu 1. siječnja 2021., bit će to kontinuitet politike rasterećenja građana i gospodarstva, rekao je premijer u Dnevniku HRT-a. 

Kad je riječ o minimalnoj plaći i njenom povećanju, najavljuje da će odluka o tome biti donijeta najkasnije početkom studenoga. Odluka o minimalnoj plaći uvijek se donosi na jesen, kako bi se oni na koje se odnosi mogli pripremiti, objasnio je, podsjetivši da je u mandatu njegove prve Vlade ta plaća u neto pogledu podignuta za 754 kune, a tri vlade prije nje, zajedno za 250 kuna.

- Naša je ambicija podići tih 3. 250 kuna neto na 4. 250 kuna neto do kraja mandata - poručio je.

Dobru turističku sezonu, objasnio je trudom „po brojnim aspektima“.

- Poruka o sigurnoj Hrvatskoj se u turizmu pokazala dobrom, gotovo smo na 700 tisuća gostiju dnevno u srpnju - kazao je premijer i poručio da je ambicija da nekoliko udarnih tjedana u kolovozu budu snažan doprinos hrvatskom turizmu i gospodarstvu.

Plenković ističe kako je Vlada, unatoč krizi što ju je donijela pandemija Covid-19, uspjela osigurati financiranje svih potreba: države, privatnog sektora, mirovina, plaća, turizma…

- Sve funkcionira, zadržali smo kreditni rejting te ostvarili Europski tečajni mehanizam II.. krećemo provoditi naš program, a on će se jako puno 'vrtiti' ne samo oko provedbe programa Vlade, nego i izrade programa gospodarskog oporavka na tragu zaključaka Europskog vijeća. Napravit ćemo ga tijekom jeseni, on će biti temelj za reforme koje će biti financirane i sredstvima i iz instrumenta EU Slijedeće generacije, dobili smo za sedmogodišnji proračun 12, 7 milijardi eura, ovdje oko 9, 3 milijarde, ta sredstva moramo iskoristiti na temelju dobrih programa koji se tiču svih sektora - naglasio je premijer.  

Proteklih mjesec dana, od izbora za Hrvatski sabor, nazvao je 'jedinstvenih mjesec dana u političkom smislu'.

- Ušli smo u Europski tečajni mehanizam II, imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 milijarde eura za gospodarski oporavak, konstituiran je Hrvatski sabor, Vlada je dobila povjerenje, Saboru je uputila Zakon o obnovi grada Zagreba, a on je već 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju - kazao je Plenković. 

17. travanj 2024 01:42