Hrvatska
StoryEditor

Posljedica korone: Dućani ‘bježe‘ iz trgovačkih centara, a retail parkovi u RH nisu nikad bolje poslovali

26. Lipanj 2020.
Trgovački centar

Za vrijeme lockdowna, kada je gospodarstvo stalo, a sve trgovine osim prehrambenih i trgovina s kućnim potrepštinama i sredstvima za osobnu njegu, sva preostala trgovina preselila se na web. Preko interneta smo kupovali voće i povrće, cipele i traperice, te aparate za kavu jer nam je nedostajala ona iz kafića. No, kako se prodaja preselila online, neki su trgovci počeli promišljati o zatvaranju fizičkih trgovina, a drugi, koji se nisu snašli, naprosto su se predali. Trgovine su zatvorili šaptom, u tišini, nestali s horizonta. Trgovački centri svjesni su da ih to dovodi u nezgodan položaj i pokušali su učiniti sve, barem neki, kako bi svojim zakupcima izašli u susret, ali za neke nije bilo spasa.

Dio zakupaca izgubio je, priznaju, i Avenue Mall, iz kojeg poručuju da se radi o svega pet posto od ukupnog broja zakupaca prije korona-epidemije.

- U ovom trenutku imamo 118 zakupnika dok ćemo u razdoblju od sljedećih tri do šest mjeseci u Avenue Mall dovesti i nekoliko novih. To će, vrlo vjerojatno, biti spoj lokalnih i međunarodnih brandova iz nekoliko različitih sektora uključujući
modu i gastronomiju - poručili su iz tog trgovačkog centra u Novom Zagrebu.

Zakupnici čije su trgovine bile zatvorene po odluci Stožera civilne zaštite nisu mogle generirati promet, zbog čega je bilo veoma teško, za mnogo njih skoro pa nemoguće, platiti zakupninu za to razdoblje. Vlasnici trgovačkih centara su ih izašli u susret i postojalo je "međusobno razumijevanje", ali to sada znači i da su njihovi prihodi smanjeni. 

- Dok je većina zakupnika primila podršku od strane zakupodavca, postavlja se pitanje tko će istu podršku pružiti
zakupodavcima? - retorički su se zapitali u Avenue Mallu.

Nije Avenue Mall jedini, u Areni priznaju da ih je napustio tek jedan brend koji je zatvorio trgovinu u toj centru, ali samo stoga što napušta Hrvatsku.

I dok pojedini trgovački lanci primjećuju nove trendove, bijeg zakupaca iz fizičkih trgovina, retail parkovi u Hrvatskoj nisu nikad bolje poslovali. Kako kaže Ivana Rajković, direktorica u britanskom Poseidon Group s retail parkovima u manjim gradovima u Hrvatskoj, još je rano da bismo komentirati kratkoročni pad prihoda jer očekuje ekonomski oporavak u srednjem roku. Ono što može potvrditi jest da su se retail parkovi vrlo brzo prilagodili situaciji te su i zakupodavci i zakupci pokazali veliku fleksibilnost da prebrode ovo teško i do sada neviđeno razdoblje.

- U usporedbi s trgovačkim centrima, naši retail parkovi i supermarketi mnogo su bolje podnijeli ovu situaciju i tu vidimo ključne prednosti. Prva i najznačajnija je raspored prodajnih prostora u retail parkovima koji kupcima omogućuje ulazak u trgovinu izravno s parkirališta bez kontakta s ostalim trgovinama. To ide u prilog mjerama društvene distance koje su zakupci provodili, a s vrlo malo zatvorenih zajedničkih područja u kojima može doći do zaraze koronavirusom - kazala je Rajković.

U usporedbi s trgovačkim centrima, naši retail parkovi i supermarketi mnogo su bolje podnijeli ovu situaciju i tu se vide ključne prednosti. Više možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

 

23. travanj 2024 20:19