Hrvatska
StoryEditor

Potiču li škole poduzetništvo?

21. Studeni 2021.
mladi poduzetnici
Piše: Valentina Perić, članica udruge Ekonomska klinika

Poznata je uzrečica da su djeca kao spužve te da upijaju sve što se oko njih događa. Isto tako, od najranije dobi oblikuju stavove, znanja i vještine koje će kasnije rabiti u životu, a formalno obrazovanje pritom ima jednu od najvažnijih uloga. Živimo u svijetu koji zahtijeva stalno učenje i nadograđivanje novih znanja i vještina. Da bi se mogli nositi s izazovima koje suvremeno društvo i budućnost pred nas postavlja, potrebne su znanja i vještine koje se razvijaju iz dana u dan. Poduzetništvo je jedna od njih.

Poduzetništvo se najjednostavnije može definirati kao sposobnost pojedinca da razvije, organizira i vodi poslovanje koje će posljedično donijeti profit. Poduzetnici najčešće identificiraju izazove i teškoće s kojima se pojedina grupa ljudi susreće te pronalaze rješenje oko kojeg grade poslovanje. Pritom pristaju na rizike koji bi mogli biti značajno veći od uobičajenog posla. Osim što poduzetništvo kod mladih razvija spremnost na preuzimanje inicijative, kreativnost i samopouzdanje, potiče ih da djeluju na društveno odgovoran način te da razmišljaju kritički. Poduzetništvo je vještina koja je korisna u osobnim i društvenim aspektima svakodnevnog života.

Iako mnogi misle kako je poduzetništvo vještina s kojom se rađamo, to naravno nije tako. Kao i svaka druga vještina poput računanja i pisanja i poduzetništvo se uči. Zato je važno da se poduzetnički način razmišljanja potiče kod djece od najranije dobi. Poduzetnički mindset omogućuje djeci da ideje pretvore u djelo, identificiraju problem te da preuzmu odgovornost upravljanja i vođenja projekata radi postizanja ciljeva.

Postoji mnogo načina na koje se poduzetništvo može integrirati u nastavu, ali uvelike ovisi o spremnosti i motivaciji nastavnika da obrađuje takve sadržaje sa svojim učenicima.

Poduzetništvo u hrvatskom kurikulumu

Da je hrvatsko društvo osvijestilo koliko je poduzetništvo važno, pokazuje i hrvatski kurikulum za osnovnu i srednju školu ili poznatiji kao Škola za život. Među izdvojenih sedam međupredmetnih tema, izdvojilo se i poduzetništvo kao kompetencija ključna za život u društvu znanja. U praksi to bi značilo da se poduzetništvo ne izdvaja i ne obrađuje kao zaseban predmet već je uvršten u postojeće predmete i izvannastavne aktivnosti. Prema Kurikulumu, poduzetničke teme se počinju obrađivati već od 1. razreda osnovne škole kroz prepoznavanje inovacija i uočavanje problema, pa sve do 4. razreda srednje škole kada već učenik može samostalno razviti i realizirati vlastitu ideju. Kako bi potaknula poduzetničku aktivnost kod djece, Kurikulum navodi važnost suradnje škole s lokalnom zajednicom, upoznavanje učenika s ljudima različitih zanimanja, poduzetnicima i ostalim stručnjacima. Nadalje, preporučuju se posjeti učenika organizacijama i institucijama te suradnja s drugim školama. .

Pitanje koje se nameće jest provode li se ove teme u praksi ili je navođenje istih samo puka formalnost kako bi se zadovoljili europski standardi. No, to je tema za jedan drugi članak.

Ekonomska klinika radi na popularizaciji poduzetništva među mladima

No, da nije sve tako crno, pokazuju i mnogobrojne inicijative neprofitnih organizacija. Jednu od takvih pokrenula je i studentska udruga Ekonomska klinika prije šest godina. I ove je godine organizirala jedan od svojih najpopularnijih projekata - Poduzetnik budućnosti. Kroz bogat program radionica i predavanja koji su naši Kliničari osmislili, svi zainteresirani srednjoškolci imali su priliku naučiti i istražiti što sve poduzetništvo nudi. Mladi polaznici ovog programa družili su se s poznatim hrvatskim poduzetnicima te stručnjacima iz prakse tijekom tri vikenda. Cilj programa bio je predstaviti poduzetništvo kao održiv izbora karijere te potaknuti kreativnost i inovativnost kod učenika. Neki od naših predavača bili su Nikola Zec, Saša Turković, Toni Milun i Marijan Palić koji su u sklopu projekta predstavili razvoj marketinške strategije, važnost istraživanja tržišta, pitch, neverbalna komunikacija, kreiranje poslovnog modela te izrada financijskog plana. Osim predavanja i radionica koje su pripremili naši predavači, sudionici su imali timski zadatak osmisliti Eco friendly proizvode kako bi se istaknula važnost društveno odgovornog poslovanja. Na završnici ovog natjecanja, učenici su imali priliku predstaviti svoje inovativne ideje i proizvode koje se razvili. Moramo priznati kako smo iznimno zadovoljni s rezultatima i ponosni na proaktivnost svih sudionika te da s uzbuđenjem iščekujemo što nam donosi iduća generacija poduzetnika.

28. travanj 2024 15:22