Hrvatska
StoryEditor

Potvrđene strože mjere - vraćaju se propusnice!

18. Prosinac 2020.
Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije objavio će nove, još strože mjere za predstojeće blagdane. 

Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 22. prosinca do 8. siječnja.

Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe.
  • izvješćivanje javnosti
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19
  • diplomatsko osoblje

Propusnice će izdavati županijski stožeri, a u opravdanim slučajevima može ih izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite. Odluka se ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Božinović je rekao da mjerama žele obeshrabriti druženje i posjete te objasnio da je riječ o kombinaciji odluka Stožera i drugih aktivnosti Vlade. “Prvo, tu je početak školskih praznika čime se omogućava da učenici idu na raspust do 18. siječnja, smanjit će se kretanje i broj osoba u javnom prijevozu”, govori Božinović.

“Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na sedam kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve”, rekao je.

28. travanj 2024 19:26