Hrvatska
StoryEditor

OPG Dorotić - Povrat uloženoga novca u nasad borovnice bit će za pet-šest godina

17. Veljača 2020.
OPG Dorotić
Uz voćnjak jabuka OPG Dorotić, uz potporu HAMAG-BICRO-a, počinje uzgoj bobičastog voća te podiže nasad s oko osam tisuća sadnica sibirske borovnice

Za OPG Dorotić, iz Brežane Lekeničke u okolici Velike Gorice, javnost je doznala u jesen 2018. kad je berba jabuka bila oglašena putem društvenih mreža. Kako zbog nedostatka berača jabuke ne bi ostale neobrane, tko god je želio mogao je doći u voćnjak i brati te za kilogram jabuka platiti od jedne do tri kune. Ovoga puta radi se o borovnicama, ali još je rano za poziv u berbu jer su tek u sadnicama.

Fran Dorotić, vlasnik OPG-a, uz jabuke će u svojem voćnjaku posaditi 7800 sadnica sibirske borvnice za što je dobio kredit iz programa Mali zajam za ruralni razvoj HAMAG-BICRO-a uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Radi se o iznosu od 371.000 kuna koje će Dorotić uložiti u kupnju sadnica i gnojiva za nasad.

Obitelj Dorotić voćarstvom se bavi od 1990. godine kad je podignut prvi nasad jabuka. U dva navrata nasad jabuka je povećavan, tako da osim onoga u vlasništvu, obitelj Dorotić još ima nasad na unajmljenom zemljištu.

- Sad počinjemo uzgajati i bobičasto voće te trenutačno obrađujemo sveukupno oko četiri hektara trajnih nasada. Uloženi novac u sadnice borovnice trebao bi se vratiti nakon pet-šest godina, ovisno kako će sadnice napredovati – kaže Dorotić ističući da je isplativo uzeti kredit HAMAG BICRO-a s povlaštenim kamatnim stopama.

Također je mišljenja da bi takvih mogućnosti trebalo bi biti više i u drugim financijskim institucijama jer je poljoprivreda rizična grana gospodarstva, posebice u Hrvatskoj gdje se poljoprivrednici bore s puno poteškoća koje im stoje na putu od proizvodnje do plasmana i prodaje proizvoda.

- Svoje proizvode prodajemo na vlastitom gospodarstvu. U vrijeme berbe organiziramo samoberbu - kupci dođu u voćnjak, uberu koliko i što žele, plate i nose. Dostavljamo jabuke i ostale proizvode i na kućni prag, prodajemo ih online preko društvenih mreža i organiziranom prodaju po gradovima na hrvatskoj obali. S gradom dogovorimo mjesto na kojem određeno vrijeme možemo prodavati izravno kupcima, a prodajemo i nekim ugostiteljskim objektima u vrijeme turističke sezone u Dalmaciji. U zadnje dvije godine sve ide maloprodajom – kaže Dorotić.

OPG Dorotić osim jabuka i bobičastog voća uzgaja i povrće na površini od pola hektara, ima jednog zaposlenog, a planira zaposliti još jednog djelatnika. U dosadašnjem poslovanju etablirao se u proizvodnji soka i octa od jabuka, a to će proizvoditi i od borovnice, dok za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda gotovo 90 posto sirovine proizvodi na vlastitom imanju.

image
Hamag bicro passica 3
foto

Tekst je napisan uz potporu HAMAG-BICRO-a

16. travanj 2024 01:33