Hrvatska
StoryEditor

Povratak Tomislava Paškvalina na čelo tvrtke u predstečaju

24. Travanj 2021.
Tomislav Paškvalin
Tvrtka koja upravlja Marinom Tribunj dio je portfelja Tamása Vitézyja i Lászla Attile Kerekesa. Od države su jeftino kupovali hotele i marine, tvrtke bi gurnuli u predstečaj, a njihove se tvrtke pojavljuju istodobno kao dužnici i kao vjerovnici

Tomislav Paškvalin novi je direktor Danuvius marine iz Tribunja umjesto Željka Malovića i Lászla Attile Kerekesa. Nekadašnji proslavljeni vaterpolist desetak je godina (do 2008.) bio na čelu Olimpijskog centra Bjelolasica, koji je poslije otišao u stečaj, a početkom ove godine prodan je za desetinu procijenjene vrijednosti. Nakon Bjelolasice Paškvalin se vraća u Zagreb, gdje je 2009. dobio poziciju ravnatelja novoosnovanoga Centra za istraživanje i razvoj športa, koji je djelovao u sklopu tadašnjega Zagrebačkog sportskog saveza. Paškvalin je u CIRS-u ostao do kraja, kao likvidator ga je šest godina poslije otpravio u povijest.

U ljeto 2014. imenovan je pomoćnikom ministra znanosti obrazovanja i sporta u Milanovićevoj vladi i postavljen na čelo Uprave za sport, a razriješen je nakon dolaska na vlast koalicije Karamarka i Petrova. Radio je u Wüstenrot stambenoj štedionici, predaje Marketing u sportu na Poslovnom veleučilištu Zagreb. Sad se 'vraća' u Tribunj, samo dvadeset kilometara od Betine, gdje je kao klinac na ljetovanju prvi put zaigrao vaterpolo u lokalnom Brodograditelju.

Danuvius marina upravlja Marinom Tribunj i u vlasništvu je Támasa Vitézyja i Kerekesa, kojima su se u vlasničkoj strukturi u posljednjih godinu dana pridružili odvjetnici Robertino Bilobrk i Jelena Rubeša Bilobrk. Dvojica Mađara desetljećima mešetare nekretninama na Jadranu i uz njihova imena, kao što smo pisali u Lideru, vežu se mnoge afere, predstečajni i stečajni postupci, dugovi prema gotovo svim institucijama.

Od države su jeftino kupovali hotele i marine: Jadran hotele, tvrtke Primošten i Jelsa, marine Tribunj i Kremik. Riječ je o ustaljenom obrascu: tvrtku gurnu u predstečaj, a njihove se tvrtke pojavljuju istodobno kao dužnici i kao vjerovnici. Kerekesove tvrtke dospjele su i među četrdesetak tvrtki u kojima je država odlučila pokrenuti postupak proboja pravne osobnosti, instituta kojim je omogućena prisilna naplata dugova od direktora i tvrtki koji su svojim radnjama oštetili državni proračun.
Najnovija kadrovska promjena u Tribunju dio je tog mozaika i dogodila se uoči nedavne potvrde predstečajnog sporazuma za tvrtku koja upravlja marinom Tribunj. Vjerovnici su pristali na otpis 60 posto od 113,5 milijuna kuna potraživanja, a preostalih 45,4 milijuna treba biti isplaćeno u roku od tri godine. 

26. travanj 2024 15:25