Hrvatska
StoryEditor

POZNAT JE IZNOS - Jako Andabak prodao je 70 posto Sunce hotela za 760 milijuna kuna!

25. Ožujak 2021.
Jako Andabakfoto Dražen Lapić

Gotovo 70 posto dionica Sunce hotela prodano je tvrtki Eagle Hills Zagreb Real Estate za oko 101 milijuna eura (760 milijuna kuna), potvrdio je u četvrtak za Hinu poduzetnik i dosadašnji većinski vlasnik te hotelske kompanije Jako Andabak.

"Točno je da je cijena oko 101 milijun eura", kratko je za Hinu izjavio Andabak, koji je tu cijenu potvrdio nakon što je na Zagrebačkoj burzi objavljena cijena po kojoj je Lucidus prodao svojih nešto više od 19 posto dionica Sunce hotela. 

Naime, Sunce hoteli su danas putem Zagrebačke burze prenijeli obavijest u vezi objave cijene u postupku prodaje dionica Sunce hotela, prema kojoj je Lucidus svojih 1.146.420 dionica, što je 19,25 posto temeljnog kapitala Sunce hotela prodao za gotovo 27,89 milijuna eura. 

Prema tome, Lucidus je dobio oko 24,33 eura po dionici Sunce hotela. 

Uz Lucidus, dionice Sunce hotela prodala je i tvrtka Sunce ulaganja, i to 3.004.672 dionice ili 50,47 posto temeljenog kapitala. S obzirom na spomenutu cijenu po dionici taj je paket vrijedan nešto više od 73,1 milijun eura. 

Tvrtka Eagle Hills Zagreb Real Estate, sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), je u utorak, 23. ožujka s Jakom Andabakom i članovima njegove obitelji (Danica, Ružica i Ivana Andabak) te tvrtkom Lucidus sklopila ugovor o kupoprodaji dionica i poslovnih udjela te stekla ukupno 4.151.092 redovnih dionica Sunce hotela, što čini 69,71 posto temeljnog kapitala te hotelske kuće. Time je za Eagle Hills Zagreb Real Estate nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje. 

Andabak do sada nije izlazio s cijenom po kojoj je prodao 69,72 posto dionica Sunce hotela, pravdajući to burzovnim pravilima, ali i najavljujući kako će cijena transakcije biti objavljena uskoro zbog zakona i pravila Zagrebačke burze.

I danas je ponovio kako je zadovoljan cijenom, ali prije svega planovima novih vlasnika koji žele razvijati proizvod i podići kvalitetu i kategorizaciju objekata na četiri i pet zvjezdica. 

Sunce hoteli jedna su od većih hotelskih tvrtki u Hrvatskoj koja pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravlja, uz ostalo, s 11 hotela na top lokacijama na Jadranu (srednja Dalmacija), a u vlasništvu imaju i 50,2 posto aerodroma na otoku Braču.

Ta je hotelska kompanija danas putem Zagrebačke burze objavila i poziv za glavnu skupštinu, koja se treba održati 3. svibnja, a na prijedlog dioničara Lucidusa i Sunce ulaganja.

Na toj bi glavnoj skupštini dioničari trebali odlučivati o opozivu i izboru novih članova Nadzornog odbora. 

Prema tom prijedlogu iz Nadzornog odbora Sunce hotela bili bi opozvani Jako Andabak, Sanja Gagulić, Ružica Andabak i Ana Volk, a za nove bili imenovani Mohamed Ali Rashed Alabbar, Ping Low, Mark Gordon Kirby, Frederick William Howdon Durie (svi s adresama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata). 

Poziv za skupštinu, također za 3. svibnja, objavio je i Lucidus koji za prodaju 19,25 posto Sunce hotela treba suglasnost skupštine. 

15. travanj 2024 11:03