Hrvatska
StoryEditor

Poznati PR-ovci: Rad za državu od jutra do sutra

24. Studeni 2019.
foto Getty Images/istockphoto
Raditi u javnom sektoru znači da ste uvijek spremni za svaku akciju i reakciju, slažu se glasnogovornici institucija i državnih tvrtki. Često služe poput katalizatora promjena, Smiruju napetost

Rad u javnom sektoru poprilično se razlikuje od onog u privatnom, u to nema nikakve sumnje, ali kada je riječ o odnosima s javnošću – postulati su manje-više isti. Komunikacija mora biti jasna, mora štititi ugled institucije i jamčiti povjerenje. Radni dan u javnom sektoru u ovom poslu počinje uz novine i kavu, a katkad se može činiti, kažu nam sugovornici, da mu, ovisno tko je na tapeti medija, nema kraja, a ni izazova ne manjka.

Mnogo adrenalina

A izazova je sigurno dosta za Zoltana Kaboka, glasnogovornika HDZ-a, koji je sve donedavno radio kao televizijski novinar. Posao glasnogovornika najveće političke stranke u zemlji sigurno je pun adrenalina. Upravo taj rad u medijima, ističe, omogućuje mu da sagledava stvari i iz medijske perspektive, pa nekada, ne krije, može i anticipirati teme i naglaske koji će proizaći iz neke aktivnosti. Za njega radni dan traje dan i noć, pogotovo danas kada je disperzija informacija i vijesti brža nego ikada prije, pogotovo zbog društvenih mreža. 

image
Zoltan Kabok, HDZ:
– Biti dio javnog sektora nalaže nam da moramo biti otvoreni prema onomu što građane zanima, imamo odgovornost prema javnosti

– A kada ste u poziciji glasnogovornika, morate imati pregled cjelokupne situacije, to je iznimno važno danas kada imate fenomen 'fake news', koji u kombinaciji s brzinom društvenih mreža i načinom na koji se šire stavlja izazove pred sve one koji se bave komunikacijom i reputacijskim menadžmentom – ističe Kabok.

Kriznim i reputacijskim menadžmentom u komunikaciji s javnošću u posljednjih nekoliko mjeseci bavila se i Lidija Tošić, voditeljica Službe za odnose s javnošću u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, institucije koja čeka imenovanje novog direktora.

– Uz odgovore na razne upite, pisanje priopćenja i pripreme za razne događaje, dosta vremena posvećujemo osmišljavanju i planiranju edukativno-informativnih kampanja, predviđanju mogućih kriznih situacija jer nastojimo razmišljati nekoliko koraka u naprijed – ističe Tošić i dodaje da, što je viši stupanj samostalnosti i inicijative, te mogućnosti za otvoreno i aktivno komuniciranje, to su veći izgledi da će ona i njezina služba uspješnije obavljati svoj posao.

I za Kristinu Posilović, glasnogovornicu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, radni dan počinje navečer kad se pripremaju radni zadaci za sljedeći dan, jer je, navodi ona, ključno na posao doći spreman kako bi se izbjegao nepotrebni stres.

– Osim odnosa s javnošću, razvijam s kolegama i kreativne ideje poput kampanje Ozonko&Ozončica, koju radimo u suradnji s Rakuten Viberom. Naše zelene 'stickere' u dva je mjeseca skinulo više od 100.000 korisnika, koji su podijelili više od milijun i pol impresija, a o kampanji se interesiraju druga europska ministarstva – pohvalila se Posilović.

Eskalacija nezadovoljstva

image
Jo Kempen, Hrvatska pošta:
– Obraćaju nam se ponajprije mediji, nerijetko i institucije, tvrtke, ali i nezadovoljni korisnici

Javan je i posao u javnim poduzećima. Kako kaže Jo Kempen, direktorica korporativnih komunikacija u Hrvatskoj pošti, njezin posao, kao i posao cijelog njezina tima, ne može se svesti isključivo na plasiranje priopćenja, plasiranje raznih tema na atraktivan medijski prostor, izradu brošura, organizacije raznih događaja, pisanja govora, povođenje projekata. Zbog tog prefiksa javnog, najviše se bavi kriznim te reaktivnim komuniciranjem. 

– Naši su korisnici svi građani, pa nas prate i svi lokalni i nacionalni mediji. Nama se obraćaju ponajprije mediji, nerijetko i institucije, tvrtke, ali i nezadovoljni korisnici koji svoj problem žele istaknuti prijetnjama, pa je dio posla smanjiti te napetosti – opisala je Kempen.

Rima Joujou Deljkić, voditeljica Odjela za novinstvo i medije u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, ističe da njezin posao znači i dosta terenskog rada, da nije, nasreću, začahurena u uredu. 

– Redovito sam u Osijeku, Slavonskom Brodu, Rijeci, Splitu, Metkoviću, na fakultetima, u srednjim školama, kod poslovnih subjekata, s lokalnim vlastima i građanima. Pokušavamo jednostavnim i razumljivim jezikom i raznim komunikacijskim aktivnostima dočarati Europsku uniju, što radimo s pomoću događaja kao što su Dijalozi s građanima, Press klub Europa, studijska putovanja... – rekla je Deljkić. 

04. svibanj 2024 13:54