Hrvatska
StoryEditor

Preminuo vlasnik Vindije Dragutin Drk

08. Veljača 2021.
Dragutin Drk

Danas u prijepodnevnim satima u Varaždinu je, u 84. godini, iznenada preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika. Poslovni sustav Vindija, kojem je dugi niz godina bio na čelu, njegovo je životno ostvarenje koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji, piše tportal.hr

Rođen je 25. rujna 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktorom postaje 1965. godine, javlja Varaždinski.net.

Tijekom pretvorbe i privatizacije s vremenom je postavio većinski vlasnik tvrtke, s više od 90 posto dionica. Tijekom godina tvrtka se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupnjom niza drugih tvornica u regiji. Dragutin Drk u javnosti i medijima rijetko se pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen.

Drk 1967. godine Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija prema jednoj špilji u blizini Varaždina. Dvije godine kasnije političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari, ali se 1977. ponovno osamostaljuje.

Tijekom pretvorbe i privatizacije 1993. dotadašnji socijalistički direktor postaje najveći dioničar i ostaje predsjednik Uprave. Najveći iskorak Vindija je napravila 1995. kada je preuzela varaždinsku Koku, a 2006. otvorili su i tvornicu stočne hrane čime je zaokružena proizvodnja.

Vindija ima pogone u Srbiji i BiH te zapošljava preko 1000 ljudi samo u Hrvatskoj s prometom od gotovo tri milijarde kuna. Šira javnost pamti Drka i po tome da je prvi u Hrvatskoj kupio automobil marke Bentley, u slobodno vrijeme rado je trčao i igrao tenis te je išao na fitness.

Drk je početkom devedesetih bio u HDZ-u, bio je član varaždinskog gradskog vijeća i zamjenik gradonačelnika od 1997. do 2000. Bio je i velik donator političkih stranaka - 2008. HDZ-u je dao 200.000 kuna, dok je 2011. isti iznos dao SDP-u.

- Na čelu Vindije gospodin Drk proveo je više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada. Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima, stoji u priopćenju. 

 
19. travanj 2024 23:34