Hrvatska
StoryEditor

Rebalans proračuna: Uštede će osjetiti svi, ukupni rashodi ostaju kao što su planirani

06. Svibanj 2020.
Zdravko Marić
Rebalans proračuna trebao bi biti spreman za sutrašnju sjednicu Vlade, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić, istaknuvši da će uštede osjetiti svi te da će unatoč teškim okolnostima rashodna strana proračuna iz općih izvora ostati u planiranom iznosu.

Na pitanje koliko će proračun biti manji, odgovorio je da će rashodna strana unatoč svim dodatnim rashodima, a poglavito zdravstvenog sustava i izdvajanja za potpore za gospodarstvo za očuvanje radnih mjesta, ostati na istoj razini kao što je bila originalno planirana.

- Napravit će se uštede na svim ostalim stavkama koliko god je moguće kako bi ukupna rashodna strana državnog proračuna iz općih izvora, koja se financira porezima i doprinosima, ostala i dalje na istoj razini kao što je bila originalno planirana - rekao je Marić i dodao da će to sutra moći konstatirati jer je to 'naša osnovna ideja'.

 

Upitan tko je najveća 'žrtva' rebalansa, odgovorio je da su to 'svi, ovisno o tome koliki tko proračun ima.

- Najvažnije je da svi pridonose. U današnjim okolnostima ne možete očekivati da će se proračun Ministarstva zdravstva značajnije smanjivati, kad imate stalne zahtjeve za izdvajanja za opremu ili maske, ili proračun Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji se tiče mirovina i potpora za gospodarstvo - rekao je ministar financija.

- Svi smo unutra, svim smo kolegijalno tome pristupili - rekao je Marić.

Ključna je poruka rebalansa, kako je istaknuo, da unatoč svim naporima uspijevamo zadržati rashodnu stranu u planiranim okvirima. Ukupni proračunski prihodi u 2020. godini u proračunu su planirani u iznosu nešto većem od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna. Marić kaže kako je pad prihoda evidentan, a na njega utječu mjere potpore gospodarstvu, ali još više pad gospodarskih aktivnosti, te će sigurno 'patiti prihodna strana proračuna'.

Novinari su pitali i slijedi li skoro zaduženje na vanjskom tržištu, s obzirom i na skori mogući tehnički karakter Vlade, a Marić je odgovorio da je međunarodno tržište u fokusu, ali na njega se treba dobro pripremiti.

- Najvažnije je da smo kadri pripremiti sve što je potrebno i čekati pravi trenutak - istaknuo je Marić.

Komentirajući prognoze Europske komisije, rekao je kako je jasno da strmi pad u cijelom EU-u neće biti u potpunosti kompenziran iduće godine, ali da treba raditi da pad bude što manji, a oporavak što brži.

Fiskalna pozicija i procjena udjela javnog duga u BDP-u slična je Vladinim projekcijama, rekao je Marić i ocijenio da se projekcije Europske komisije ne razlikuje bitno od Vladinih, što znači da su Vladine projekcije vjerodostojne.

Upitan ima li novca za očuvanje radnih mjesta i nakon lipnja kada istječe tromjesečno razdoblje pomoći, odgovorio je da je novac za svibanj osiguran izdanom obveznicom, a da će se raditi paralelno i na potporama za lipanj i ostale mjesece.

Što se tiče poreznih odgoda, zakonska mogućnost je već otvorena po načelu 3+3 mjeseca, no moguće je i preispitati mjere s obzirom na okolnosti, dodao je.

18. travanj 2024 17:33