Hrvatska
StoryEditor

Sezona je prošla jako dobro, ali ne svima. I još nitko ne priča o zaradi.

11. Rujan 2020.
Kristjan Staničić s optimizmom ulazi 2020., a primarni cilj HTZ-a bit će zadržavanje konkurentne pozicije Hrvatske u Europi, ali i daljnje pozicioniranje na novim dalekim tržištimafoto Darko Tomas/Cropix

Sezona je u ovogodišnjim izvanrednim okolnostima prošla iznad očekivanja no izvanredne okolnosti još uvijek traju. Prioritetni ciljevi u predstojećem razdoblju su očuvanje radnih mjesta u turizmu, omogućavanje dostatne likvidnosti za poduzetnike, donošenje Strategije održivog turizma te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama – istaknula je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta na današnjem predstavljanju turističkih rezultata za srpanj i kolovoz.
Prema podacima Ministarstva, u ta dva mjeseca Hrvatska je ostvarila 5,2 milijuna dolazaka, što je 54 posto od prošlogodišnjeg prometa te 39,8 milijuna noćenja, odnosno 62 posto ostvarenih noćenja u 2019.

Na konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici pojedinih turističkih sektora pa je tako Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, istaknuo da su hrvatski hoteli u kumulativu od siječnja do kolovoza ostvarili 30,4 posto lanjskih noćenja (u srpnji kolovozu 44 posto), s time da su objekti kategorizirani sa četiri zvjezdice imali 10 posto bolju prosječnu popunjenost od objekata ostalih kategorija.

- HUT je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca proveo anketu koja je privremenog karaktera, a kojom smo željeli izmjeriti financijske efekte pa tako hoteli imaju od 5 do 15 posto niže financijske pokazatelje od onih fizičkih, što potvrđuje da je bilo cjenovnog pritiska na tržište – istaknuo je Ostojić.

U kampovima su financijski pokazatelji na razini fizičkih, s time da su, prema riječima Ostojića, najmanji pad osjetili kampovi s pet zvjezdica kojih u Hrvatskoj nema puno, ali ovi trendovi pokazuju u kojem smjeru treba ići daljnji razvoj kamping segmenta.
Dok se sezona u hotelima i kampovima lagano gasi, rujan bi još uvijek mogao biti atraktivan mjesec za nautičare, ali ne kao prije. Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK istaknuo je kako su marine do sada ostvarila 80 do 85 posto lanjskog prometa koji se inače na godišnjoj razini (ako se zbroje prihodi marina i charter djelatnosti) kreće na oko 770 milijuna eura. Charter će, kako kaže Lisjak, ove godine ostati bez 150 milijuna eura koje inače ostvari u rujnu i listopadu.

Hrvatska je ove godina zabilježila i dvostruko veći broj dolazaka mega jahti nego inače, njih čak 300 no, kako kaže Lisjak, ubuduće treba ulagati u infrastrukturu za takvu vrst brodova jer ju Hrvatska nema te apelira na što prije donošenje Zakona o pomorskom dobru. Većini marina, naime, koncesije istječu 2037. godine.

Za razliku od spomenutih sektora, u puno goroj situaciji su putničke agencije koje su do 15. kolovoza kumulativno ostvarile pad prihoda od 81 posto, a do kraja godine taj pad će, prema riječima Tomislava Faina, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), dostići 88 posto. Agencije ove godine nisu zaradile apsolutno ništa na segmentima poput dalekih tržišta, grupnih tura i kongresnog turizma.

Predsezona i posezona su inače najjača razdoblja za poslovna događanja i evente (MICE industrija) i mnogo je takvih događanja u ožujku bilo prebačeno na jesen i sljedeću godinu. Ostojić kaže da je MICE tržište nešto živnulo, ali da se najveći dio kongresa koji su prebačeni na jesen neće ove godine održati, dok će se onaj manji dio realizirati u novom formatu, kombinaciji fizičke i online prisutnosti sudionika.
 

Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice najavio je i projekte HTZ-a za jesen.
- Marketinške aktivnosti u rujnu i listopadu najvećim dijelom će biti fokusirane na društvene mreže s ciljem da zadržimo vidljivost na globalnom tržištu. Na inozemnim tržištima fokusirat ćemo se na kontinentalni, nautički, zdravstveni turizam te ponudu outdoor aktivnosti. Na domaćem tržištu konačno ćemo realizirati projekt Tjedan odmora vrijedan na svim komunikacijskim kanalima. Sve buduće kampanje prilagođavat će se epidemiološkoj situaciji. I iduće godine promocija će biti usmjerena prvenstveno na sigurnost, bit će okrenuta i dalje našim glavnim emitivnim tržištima, ali nećemo zanemarivati ni ostala poput skandinavskog i britanskog. Moramo biti fleksibilni i pripremiti ad hoc kampanje koje će se aktivirati s obzirom na epidemiološku situaciju – zaključio je Staničić koji ujedno računa da će budžet HTZ-a za iduću godinu biti na razini ovogodišnjeg, u iznosu od 200 milijuna kuna, što je 150 milijuna manje nego 2019.

Medije je zanimalo i prate li u turističkom sektoru financijski pokazatelji fizičke, na što je Staničić rekao da za to treba pričekati kraj godine.
 

19. travanj 2024 21:07