Hrvatska
StoryEditor

Sezona na 70 posto lanjskog prometa, naplaćeno 30 posto manje cestarine, a broj fiskaliziranih računa pao 21 posto

10. Kolovoz 2020.
Turizam 2020

U Hrvatskoj je od 1. do 9. kolovoza ostvareno više od milijun dolazaka turista i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) iz sustava eVisitor objavljeni u ponedjeljak.

Pritom je najviše noćenja ostvareno u Istri, 1,7 milijuna, slijedi Kvarner s 1,4 milijuna noćenja te Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija s po 1,3 milijuna. U Šibensko-kninskoj županiji je zabilježeno 578 tisuća noćenja, Dubrovačko-neretvanskoj 392 tisuće, a Ličko-senjskoj 271 tisuća noćenja. Samo tijekom posljednjeg vikenda, od 7. do 9. kolovoza, u Hrvatskoj je ostvareno više od 323 tisuće dolazaka i 2,3 milijuna noćenja, dodaju iz HTZ-a. 

18 posto više domaćih turista

U prvih devet dana kolovoza ostvaren je rast u dolascima s tržišta Njemačke, Slovenije i Poljske, kao i porast dolazaka domaćih turista. Najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 225 tisuća, što u odnosu na isto lanjsko razdoblje predstavlja rast od šest posto. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 178 tisuća dolazaka, što je skok od 18 posto, Slovenaca je 10 posto više, odnosno 133 tisuće, dok je s tržišta Poljske realizirano 109 tisuća dolazaka, 16 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. 

Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Puli i Novalji.

"Nakon odličnog srpnja u kojem smo ostvarili oko 60 posto lanjskog rezultata, u kolovozu bilježimo još bolje turističke trendove te se trenutno nalazimo na oko 70 posto lanjskog rezultata. Tržišta koja su najbolje reagirala su teritorijalno bliža tržišta za koja su hrvatske destinacije lako dostupne i cestovnim pravcima, poput primjerice Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske. Prema tim tržištima usmjerili smo i svoje promotivne i informativne kampanje cijelo vrijeme komunicirajući da je Hrvatska sigurna i dobro pripremljena turistička destinacija. Također, s povećanjem broja aviolinija intenzivirao se i turistički promet u južnim dijelovima Dalmacije“, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić u izjavi koja se prenosi u priopćenju, dodajući da su primjerice Dubrovnik i London trenutno povezani s 44 leta tjedno.

Također, Staničić upozorava da je iznimno važno da se i dalje svi građani ponašaju odgovorno te se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, jer je to u ovom trenutku preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji.

Istodobno, Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka - Zagreb tijekom proteklog vikenda naplatili su ukupno 36 milijuna kuna cestarine, što je 30 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, izvijestio je HAC u ponedjeljak. Na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a tijekom vikenda od 7. do 9. kolovoza prometovalo je 667.242 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 35,98 milijuna kuna bez PDV-a.

U istom vikendu prošle godine na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a bilo je 892.959 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 51 milijun kuna bez PDV-a. Tako je promet vozila ove godine, zbog posljedica pandemije koronavirusa, manji za 25 posto a iznos naplaćene cestarine za 30 posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

A podaci iz Porezne uprave pokazuju kako u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 21 posto, a njihov iznos za 15 posto. U razdoblju od 3. do 9. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 45,07 milijuna računa, što je za 21 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu dosegnula 4,36 milijardi kuna, što je za otprilike 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je u trgovini na veliko i malo broj računa pao za 18 posto, na 25,6 milijuna, a iznos računa za 7 posto, na 2,7 milijardi kuna.

Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 26 posto manje računa, ukupno njih 9,16 milijuna, a i njihov iznos je smanjen za 26 posto, na 984,7 milijuna kuna.

Broja računa na tjednoj razini smanjen 2 posto, iznos ostao isti

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno razdoblje od 27. srpnja do 2. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima prošloga tjedna smanjen je za dva posto, dok je njihov iznos ostao otprilike isti. Pritom je u trgovini broj računa pao 2 posto, a iznos je ostao isti, dok je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broja računa ostao isti, no njihova je vrijednost na tjednoj razini porasla za 8 posto. Od početka korona-krize vrijednost fiskaliziranih računa manja 19 posto

Od početka korona krize u Hrvatskoj do jučer odnosno u razdoblju od 24. veljače do 9. kolovoza ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa manji je za 28 posto, a njihov iznos za 19 posto. Ove godine, naime, u tom je razdoblju izdano 824,7 milijuna računa, čija vrijednost doseže 76,5 milijardi kuna. U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 22 posto, na otprilike 513 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala za 10 posto, na 54,67 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa smanjen je za 44 posto, na 114,93 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 50 posto te iznosi 7,5 milijardi kuna.

18. travanj 2024 20:12