Hrvatska
StoryEditor

Sindikati obrazovanja prihvatili, a sindikati zdravstva odbili ponudu Vlade

27. Svibanj 2020.
Zdravstvo i Zakon o radu

Sindikati zdravstva razočarani odbili potpisati ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočaranje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

- Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporord, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak - rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić i dodala kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

- Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica i kakvu takvu turističku sezonu - istkanula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata mecinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla.

- Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne na način da nam se nešto oduzme - poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti. Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

- Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon - objasnio je Stipić te je kazao kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

- To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo - zaključio je Stipić.

Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

- Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivog ugovora - rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i dodao kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

- Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili - objasnio je Mihalinec.

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum.

- Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima - kaže Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenog sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

- Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme, te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je Vlada uvažila - naglasila je Šprem.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je 'daleko prihvatljivija od prošle', staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate.

- Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, biti će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice - zaključio je Jagić.

19. travanj 2024 17:00