Hrvatska
StoryEditor

Sirovina za proizvodnju ulja od lješnjaka financirana jeftinim kreditom

27. Studeni 2020.
Maja Sacher
Tvrtka Nowa iz Daruvara, koja se bavi proizvodnjom ulja od lješnjaka, dobila je 25.000 eura zajma za obrtna sredstva iz sredstava Programa ESIF mikro i mali zajmovi. Radi se o vrlo povoljnom kreditu za koji je kamatna stopa 0,5 posto, a rok otplate je 36 mjeseci s počekom od 12 mjeseci.

Maja Sacher, vlasnica tvrtke, ističe da je zajam odobren u roku manjem od mjesec dana, a novac je uložila za nabavu sirovine za proizvodnju. Tvrtka Nowa osnovana je 2004. i prvih godina poslovanja bavila se trgovinom opasnim kemikalijama, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorilo se tržište i Sacher je pokrenula proizvodnju jer je to oduvijek željela. Budući da živi u Daruvaru u čijoj se okolici nalazi najveća koncentracija nasada lješnjaka u Hrvatskoj, prerada lješnjaka bila je logičan izbor.

image
Maja Sacher
- Nowa je u segmentu mikro poduzeća i zbog toga smo se odlučili na manju proizvodnju s većom dodanom vrijednosti. Lješnjakovo ulje je sirovina za proizvodnju prirodne i bio kozmetike koja je danas trend u njezi kože. Koristi se u proizvodnji krema, suhih ulja i vrlo često proizvoda za sunčanje. Godišnje prerađujemo oko 20 tona lješnjaka s eko certifikatom tako da imamo status eko prerađivača. Eko certifikat također povećava vrijednost proizvoda. Sirovinu nabavljamo od poznatih dobavljača iz okolice Daruvara, izvrsne je kvalitete i iz 'prve ruke' što je velika prednost. Troškovi prijevoza praktički ne postoje, a višegodišnja suradnja s uzgajivačima lješnjaka omogućava fleksibilne uvjete na zadovoljstvo svih – kaže Sacher.

Osim toga, zbog ograničenih skladišnih kapaciteta nužan je dogovor o terminu preuzimanja lješnjaka što je s poznatim dobavljačima uvijek lako riješiti. Sacher također ističe da je prednost raditi u maloj sredini gdje je pomoć lokalne samouprave često veća i konkretnija nego u velikim gradovima pa poduzetnici imaju priliku riješiti neke probleme brže i povoljnije.

- Uskoro selimo proizvodnju u novi prostor koji smo dobili od Grada Daruvara u zakup na deset godina za jednu kunu po metru četvornome. Na taj način Grad Daruvar potiče proizvodnju – kaže Sacher.

Osim ulja od lješnjaka, čija se proizvodnja odvija sezonski od listopada do travnja, tvrtka Nowa proizvodi i macerirana ulja, zasad od nevena i mrkve, koja se također koriste kao sirovina u proizvodnji kozmetike.

- Bilo bi nam drago da više sirovina za proizvodnju možemo nabaviti u Hrvatskoj i uskoro se nadam tomu. Za proizvodnju maceriranih ulja kao baza najčešće se koristi suncokretovo ulje visoko oleinskog tipa (HO), hladno prešano, koje smo prije nabavljali iz Njemačke, ali od prošle godine postoji proizvođač u Hrvatskoj. No suhi cvijet nevena i suhu mrkvu s eko certifikatom još ne možemo nabaviti na domaćem tržištu, ali možda se i to promijeni – kaže Sacher ističući da veću količinu ulja unaprijed naručuju poznati kupci; domaće kompanije koje proizvode prirodnu kozmetiku ili distributeri biljnih ulja za kozmetičke svrhe.

- No naše tržište ipak je vrlo malo za ovakav proizvod zbog čega izvozimo oko 80 posto proizvodnje u Belgiju, Francusku i Njemačku – kaže Sacher dodajući da redovito posjećuje specijalizirane sajmove na kojima dolazi do novih kupca.

Proizvodi tvrtke Nowa zapravo su sirovina za koju nema posebnog marketinga te promidže putem društvenih mreža i reklamnih kampanja. Ono što prodaje ovakav proizvod je kemijska analiza kvalitete, a zbog izvrsne, uvijek svježe sirovine Nowa svojim proizvodima uspješno konkurira na zahtjevnim tržištima.

Sacher ističe da je Program ESIF koristila prvi puta, jer je zbog sezonskog karaktera proizvodnje ponekad nužno financirati nabavu sirovine. Zbog toga joj je ovaj brzi zajam bio od velike važnosti, a iznimno je zadovoljna i uvjetima i brzinom odobrenja.

24. travanj 2024 21:40