Hrvatska
StoryEditor

Slobodan Školnik: 8 razloga zašto je zabrana rada nedjeljom loša ideja

07. Svibanj 2021.

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer najavio promjene Zakona o trgovini, odnosno zabranu rada nedjeljom osim 16 nedjelja u godini, pri čemu bi uzeli u obzir turističku sezonu, nije trebalo dugo čekati reakcije trgovaca.

Slobodan Školnik, predsjednik uprave tvrtke Fliba u čijem su vlasništvu trgovački centri Emmezeta, u osam točaka argumentira zašto bi takva odluka bila pogrešna:

1. Nitko u Hrvatskoj ne radi, kako se to retorikom nameće, sedam dana u tjednu i „sve nedjelje“. Uobičajeno je da radnici u maloprodaji rade pola nedjelja ili 25 nedjelja u godini, a 25 su slobodni. Ovim se rješenjem nameće da budu slobodni 36 nedjelja, dakle razlika bi bila da budu 10 nedjelja više slobodni. Dodatni problem je da ako se zabrani rad trgovine nedjeljom dio godine tada će svi radnici raditi sve subote u godini, a to izgleda nikoga ne zabrinjava.

2. Društvo ima pravo odrediti kako će živjeti, ali mu moraju biti jasne posljedice takvih odluka na gospodarsku aktivnost i posljedično na standard svih stanovnika. Hrvatska je po skoro svim pokazateljima posljednja ekonomija EU-a. Administrativne zabrane gospodarskih aktivnosti Hrvatsku u gospodarskom smislu udaljava Hrvatsku od svih gospodarstava koja i inače brže napreduju i hvataju korak sa prosjekom EU. Ne smije se smesti s uma da sektor trgovine servisiraju razni drugi sektori: logistika, mediji, ugostiteljstvo. Svi će ti sektori pretrpjeti pad prihoda zajedno s maloprodajom.

3. Hrvatska je zemlja čije gospodarstvo izuzetno ovisi o turizmu i trgovini, bilo kakva ograničenja dovest će do pada ukupnog BDP-a i naravno prihoda od PDV-a i proračuna. Obzirom da se ne radi na racionalizaciji državne potrošnje smanjenje prihoda proračuna vodi nas u daljnja zaduživanja.

4. Hrvatska je zemlja koja je okružena i vrlo je blizu zemljama u kojima trgovina radi nedjeljom, pa će zabrana trgovine nedjeljom odmah dovesti do „shopping turizma“ i odljeva BDP-a preko granice u druga gospodarstva i građani Hrvatske će puniti PDV-om proračune susjednih zemalja.

5. Rast online prodaje je i inače nezaustavljiv, a dio online prodaje odvija se naravno i nedjeljom i nejasno je kako Vlada RH i zakonodavac misle zabraniti rad npr. Amazona nedjeljom. Možda misle kao Kina ili Sjeverna Koreja ograničiti pristup internetu. Predlagatelj zakona je zamislio da nedjeljom obitelj sjedi oko stola ili šeta prirodom, a ne da kupuje na Amazonu, ali nije jasno kako će ovo posljednje spriječiti.

6. Zabraniti rad samo jednoj gospodarskoj grani, a dozvoliti ostalima, a da se pri tome kod ostalih ne radi o „nužnim službama“ sigurno nije u skladu sa Ustavom RH. Primjere ne treba niti navoditi, ima ih bezbroj.

7. Ako se želi omogućiti radnicima u maloprodaji slobodne nedjelje, ali i slobodne vikende, a ne smijemo zaboraviti da svi koji će glasati o zakonskim rješenjima nikada ne rade vikendom (osim štetu) onda treba posegnuti u rješenja u domeni Zakona o radu i ta se rješenja moraju ticati svih grana gospodarstva.

8. Hrvatskoj trebaju reforme koje oslobađaju i potiču rad, trebaju joj reforme koje u poreznom i ostalim davanjima rasterećuju rad i gospodarsku aktivnost. Samo će dinamičnije gospodarstvo voditi Hrvatsku prema rastu standarda stanovništva i toliko željenom blagostanju.

19. travanj 2024 15:40