Hrvatska
StoryEditor

Smanjuje se obim proizvodnje u Hrvatskoj, dok se kineske tvrtke polako bude

17. Travanj 2020.

U novom broju digitalnog i tiskanog izdanja poslovnog tjednika Lider možete čitati kako su i zašto tvrtke smanjile ili obustavile proizvodnju zadnjih mjesec dana. Objavljujemo ukratko što se dogodilo nekima od njih.

Darko Pervan, vlasnik Pervanova: Proizvodnja smanjena za trećinu

Posljednjeg tjedna u ožujku potpuno su obustavili proizvodnju kako bi se pripremili za proizvodnju u uvjetima koje je propisao Krizni stožer. Nakon toga su počeli proizvodnju, ali smanjenu za trećinu zbog manjeg broja narudžbi. Radno su vrijeme skratili za jedan sat kako bi sve pripremili za dolazak druge smjene. Sada najviše proizvode za švedsko i kinesko tržište, koje se u posljednja tri tjedna budi. No transport robe toliko je otežan da prva narudžba poslana u Kinu prije petnaest dana još nije stigla.

Miroslav Holjevac, predsjednik Uprave Zagrebačke pivovare: Obustava proizvodnje zbog potresa

U Zagrebačkoj pivovari privremeno je obustavljena proizvodnja, ali ne zbog pandemije koronavirusa, već zbog potresa u Zagrebu. Potres im je oštetio zgrade koje su ujedno zaštićeno kulturno dobro. Međutim, kratka obustava nije utjecala na količinu robe na tržištu. Do sada se nisu susreli s većim problemima pri nabavi sirovina i repromaterijala te im proizvodnja neometano funkcionira, a poslovni procesi teku bez većih teškoća. S manjim teškoćama susreli su se u trenutku kad su uvedene restrikcije u međunarodnom prijevozu robe.

Darko Ranogajec, predsjednik Uprave Omca Croatia: Bude se kineske kompanije

Još nisu smanjili proizvodnju jer su iskoristili priliku kad je koronavirus harao u Kini, a naručitelji su se okrenuli Europi. U to vrijeme narudžbe su čak i porasle, što su u Omcu, iako neočekivano, ipak uspješno odradili, tako da su neometano mogli nastaviti proizvodnju. Ranogajec veli da se sad već pomalo osjeća pad narudžbi, primjerice pivovare imaju manji promet, što utječe i na Omco. S druge strane, kineske se kompanije polako bude, osjeća se njihova agresivnost na tržištu, što će, vjerojatno, utjecati i na sniženje cijena proizvoda.

19. travanj 2024 01:39