Hrvatska
StoryEditor

Stečaj za zadnju Todorićevu tvrtku

18. Listopad 2020.
Ivica Todorićfoto Dražen Lapić

Dan uoči oslobađajuće presude u slučaju 'mali Agrokor' otvoren je stečajni postupak za jedinu tvrtku koja je još u vlasništvu Ivice Todorića.

Riječ je o Agrokor projektima, koje je Todorić osnovao 2011. izvan koncerna, pa nisu bili ni uključeni u nagodbu s vjerovnicima Agrokora, a svojedobno su bili predmet spora između prvog Vladina povjerenika Ante Ramljaka i Todorića.

Tvrtki je račun blokiran pune dvije godine, a 14. rujna imala je evidentirane neplaćene obveze od 233,5 milijuna kuna. Najprije je bio pokrenut skraćeni stečajni postupak, ali je to na zahtjev glavnog vjerovnika, Fortenova grupe, promijenjeno u redovni stečajni postupak. Kad je počela istraga, Todoriću je sudski zabranjeno raspolaganje imovinom i te tvrtke, koja ima upisan osnivački kapital od 5,32 milijarde kuna.

Todorić se kao direktor te tvrtke nije odazvao pozivu privremene stečajne upraviteljice Snježane Vrkljan da joj preda na uvid poslovnu i financijsku dokumentaciju. Zato je zasad ustanovljeno da Agrokor projekti na računu imaju dionice HPB-a vrijedne oko 6,2 milijuna kuna. Prema posljednjem dostupnom godišnjem financijskom izvještaju, tvrtka je 2016. imala iskazanu dugotrajnu imovinu u vidu udjela/dionica u tvrtki Adria Group B.V. Amsterdam u iznosu od 9,5 milijardi kuna, ali današnju tržišnu vrijednost tog udjela tek treba utvrditi. 

24. travanj 2024 12:33