Hrvatska
StoryEditor

Stigla procjena DZS-a: BDP nam je pao 15,1 posto!

28. Kolovoz 2020.
koronavirus, koronakriza, pad BDP
Realni pad BDP-a od 15,1 posto najveći je realni pad od 1995., kad se počela provoditi tromjesečna procjena BDP-a!

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu kretanja hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za drugo trmojesečje - pad iznosi 15,1 posto, što je najveći pad od kada se mjere podaci od 1996. godine. 

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile su se na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a. Poteškoće u mjerenju gospodarskog razvoja, osobito u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a - stoji u prioćenju DZS-a.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 14,9 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. realno je manji za 15,1 posto.

image
DZS kretanje BDP-a
foto

Najveći negativan doprinos smanjenju obujma BDPa u drugom tromjesečju 2020. ostvaren je:

  • padom izvoza roba i usluga
  • smanjenjem osobne potrošnje

Izvoz roba i usluga stropoštao se u drugome tromjesečju nešto više od 40 posto, uvoz roba i usluga 28 posto. S druge strane državna potrošnja porasla je 0,7 posto!

Realni pad BDP-a od 15,1 posto najveći je realni pad od 1995., kad se počela provoditi tromjesečna procjena BDP-a. U svim kategorijama BDP-a s rashodne strane vidljiv je znatan realni pad, osim u potrošnji države.

image
Komponente BDP-a
foto

Podaci slabiji od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju pao za 14,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini potonuo 15,1 posto. To su slabiji podaci u odnosu na prosjek Europske unije. Prema podacima Eurostata, u drugom tromjesečju gospodarstvo EU-a palo je 11,7 u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugi kvartal prošle godine pad iznosio 14,1 posto.

DZS je u izvješću poručio da su se okolnosti povezane s pandemijom bolesti COVID-19 odrazile na dostupnost te pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

„Poteškoće u mjerenju gospodarskog razvoja, osobito u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a”, poručio je DZS.

17. travanj 2024 23:40