Hrvatska
StoryEditor

Stižu bespovratne potpore HAMAG-BICRO-a za digitalnu i zelenu tranziciju

02. Travanj 2021.

Sredinom travnja bit će objavljen Poziv za podnošenje prijava za bespovratne potpore poduzetnicima koje će HABAG-BICRO u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja dodjeljivati malim, mikro i srednjim poduzetnicima za ulaganja u digitalizaciju i zelenu tranziciju poduzeća. Konačni uvjeti Poziva očekuju se slijedeći tjedan, a mjesec dana nakon Javne objave, zaprimat će se projektni prijedlozi.

Kako doznajemo iz HAMAG-BICRO-a u okviru programa 'Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju' na raspolaganju je čak milijardu i 140 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sredstva će se dodjeljivati poduzetnicima, MSP-ovima, koji su do trenutka prijave registrirani u sektoru 'C Prerađivačka industrija'. Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500 tisuća kuna, a najviši 7,5 milijuna.

- Pozivom se želi potaknuti MSP-ove na korištenje digitalnih tehnologija i rješenja u poslovnim procesima sa svrhom povećanja učinkovitosti, kompetitivnosti i internacionalizacije poslovanja, na primjenu digitalnih i zelenih tehnologija i rješenja u proizvodnim procesima sa svrhom optimizacije poslovanja, smanjenja negativnog utjecaja na okoliš i učinkovitijeg korištenja resursa u proizvodnji te na prelazak na kružno gospodarstvo - poručuju iz Agencije.

Tako će za prilagodbu poslovanja digitalizaciji proizvodnje i zelenu tranziciju poduzetnicima na raspolaganju biti pet grupa potpora i to za ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu, tzv. početna ulaganje, intenziteta potpore do 35 posto troškova za srednje poduzetnike i 45 posto troškova za mikro i male poduzetnike. Uvjet je da prijavitelj projekta mora osigurati financijski doprinos za korištenje ove potpore od najmanje 25 posto prihvatljivih troškova iz vlastitih izvora ili vanjskim financiranjem, a sredstva će se moći koristiti za troškove gradnje, rekonstrukcije zgrada, poslovnih prostorija, uređenje pripadajuće parcele, nabava novih strojeva, opreme, alata, transporta, montaže i stavljanja u pogon, kao i za troškove ICT rješenja, nabavu intelektualnog vlasništva i sl.

Ulaganje u unapređenje i inoviranje procesa i organizacije poslovanja podržat će se s 50 posto troškova, a iznos potpore ne može biti veći od tri milijuna kuna.

Bespovratne potpore u iznosu od 60 posto prihvatljivih troškova za srednje i čak 70 posto za mikro i male poduzetnike moći će se koristiti i za ulaganje u razvoj znanja, vještina i kompetencija zaposlenika, a iznos tih potpora ne može biti veći od milijun kuna.

Poticat će se i korištenje savjetodavnih usluga intenzitetom potpore do 50 posto troškova, također do iznosa od milijun kuna. Priprema dokumentacije projektnog prijedloga i ostale potrebne projektno-tehničke dokumentacije, aktivnosti vidljivosti projekta ulaganja, odnosno troškovi pratećih aktivnosti povezanih s projektom kao i troškovi promidžbe te troškovi implementacije energetski učinkovitog grijanja i hlađenja bit će sufinancirani intenzitetom do 50 posto prihvatljivih troškova. Iznos potpore u ovom dijelu ne može prelaziti 10 posto ukupne vrijednosti, te ne može iznositi više od milijun i 400 tisuća kuna.

Ovim potporama očekuje se da će se hrvatskim malim, srednjim i mikro poduzetnicima olakšati približavanje poslovanja zahtjevima industrije 4.0 i podići razina zaštite okoliša što će im proizvodnju učiniti konkurentnijom, a to će u konačnici olakšati izvoz i proboj domaćih proizvoda na inozemna tržišta. Stoga svi zainteresirani poduzetnici mogu početi s pripremom projektne dokumentacije, jer će prijave projekata krenuti sredinom svibnja.

25. travanj 2024 00:07