Hrvatska
StoryEditor

Stižu prvi krediti za poduzeća pokriveni jamstvima Paneuropskoga jamstvenog fonda

22. Travanj 2021.
Anton Kovačev
Piše: Anton Kovačev, voditelj Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj

Krediti pokriveni EGF-ovim jamstvima hrvatskim će poduzećima biti dostupni kod domaćih poslovnih i javnih financijskih ustanova. Potpisivanje prvih ugovora, vrijednih 250 milijuna eura, planirano je potkraj travnja 2021. godine

Europska investicijska banka i njezini partneri iz bankarskog sektora u Hrvatskoj ovih dana dovršavaju prve ugovore koji će omogućiti EIB-u pružanje bankarskih jamstava iz Paneuropskoga jamstvenog fonda (EGF) i to za kreditne linije vrijedne do 250 milijuna eura, namijenjene bržem oporavku hrvatskih poduzeća od gospodarskih posljedica pandemije COVID-19.

Što se financira

Paneuropski jamstveni fond je jamstveni mehanizam vrijedan 25 milijardi eura koji će omogućiti pokretanje i do 200 milijardi ulaganja u europska poduzeća i javni sektor kako bi se brže oporavili od pandemije COVID-19. Njega je, kao odgovor na očekivane gospodarske posljedice pandemije, već u travnju 2020. godine pokrenula Europska investicijska banka. Dio je to paketa mjera Europske komisije za brži oporavak gospodarstva Europske unije od pandemije vrijednog čak 540 milijardi eura.
Što se tiče EGF-a u Hrvatskoj, krediti pokriveni jamstvima iz tog fonda će hrvatskim poduzećima biti dostupni kod domaćih poslovnih i javnih financijskih ustanova, a potpisivanje prvih ugovora planirano je potkraj travnja 2021. godine. Pokrivene EGF-ovim jamstvima, te će kreditne linije ponuditi nove, povoljnije izvore financiranja hrvatskim poduzećima. Kao i obično, kada je riječ o kreditima EIB-a, i oni će biti dostupni domaćim gospodarstvenicima pod uvjetima povoljnijim od onih koji su trenutačno dostupni na financijskom tržištu Hrvatske.

Sredstva iz kreditnih linija poduzeća će moći iskoristiti za financiranje likvidnosti, ulaganja u razvojne planove, pronalaske, digitalizaciju i unaprjeđenje razine energetske učinkovitosti. To je još jedan u nizu doprinosa Banke Europske unije i domaćega bankarskog sektora ne samo u očuvanju radnih mjesta i podizanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, već i vrijedan zamašnjak bržem oporavku gospodarstva od posljedica pandemije COVID-19. Samo tijekom 2020. godine za potporu hrvatskim malim, srednjim i srednje velikim poduzećima te kao podršku u prevladavanju problema uslijed pandemije, EIB je uložio 342,5 milijuna eura putem hrvatskih poslovnih banaka i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Kako do sredstava

Do sada je EGF, u čijem upravljanju sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske, odobrio jamstva bankama širom Europske unije u vrijednosti od 10,5 milijardi eura. Očekuje se da će samo ta jamstva omogućiti ulaganja u vrijednosti od čak 89,5 milijardi eura. Hrvatska je vlada u EGF 'uložila', izravno ili putem državnih jamstava, 106,7 milijuna eura. Na taj je način Hrvatska postala jedna od 21 države članice EU koje su pristupile Fondu, a hrvatskim poduzećima, financijskim i javnim ustanovama omogućeno je koristiti se pogodnostima koje nudi EGF. Prva dva ugovora, koja će uskoro biti potpisana u okviru EGF-a, vrijedna su 250 milijuna eura te možemo slobodno zaključiti da je povjerenje hrvatske vlade u EIB bilo opravdano. Hrvatsko se pristupanje Fondu, sa stajališta hrvatskoga poreznog obveznika i njegove kune, već dvostruko isplatilo.

Sredstva pokrivena jamstvima EGF-a poduzećima u Hrvatskoj bit će dostupna preko domaćih poslovnih i javnih banaka koje od EGF-a budu zatražile jamstva za svoje kreditne linije namijenjene gospodarstvu. Glavni će korisnici jamstava iz EGF-a biti mala i srednja poduzeća. Prema pravilima Fonda, najmanje 65% jamstava mora pokriti zajmove namijenjene upravo njima. Nadalje, najviše 28% jamstava iz EGF-a može pokriti kredite poduzećima s 250 i više zaposlenih, a javne ustanove u zdravstvenom sektoru mogu iskoristiti do najviše 5% svih EGF-ovih jamstava. Za fondove rizičnoga i razvojnoga kapitala predviđeno je najviše 7% jamstava.

Osim kod posrednika iz bankarskog sektora, sredstva pokrivena jamstvima EGF-a bit će dostupna i izravno od Europske investicijske banke, ali samo javnom sektoru, zdravstvenim ustanovama poput bolnica i klinika. Oni se mogu prijaviti za korištenje jamstva za svoja istraživanja ili pojedinačne razvojne projekte izravno EIB-u, a više se informacija o načinima suradnje može dobiti u uredu EIB-a u Zagrebu.

29. travanj 2024 03:53