Hrvatska
StoryEditor

Stjepan Čajić - mladi tehnološki poduzetnik koji drži 7,4 posto dionica Varteksa

21. Travanj 2021.
Stjepan Čajić

Vijesti koje stižu iz varaždinske tekstilne kompanije Vartkes obično su vezane uz probleme u poslovanju i nastojanja da se iz njih izvuče. Zbog toga je dodatno zanimljiva vijest da je prilično nepoznati mladi startup poduzetnik Stjepan Čajić povećao svoj vlasnički udio.

Naime, prema obavijesti sa Zagrebačke burze Stjepan Čajić, s adresom u Sovićima u Bosni i Hercegovini, 15. travnja je stekao 234.780 dionica Varteksa ugovorom o kupoprodaji i prijenosu dionica izvan uređenog tržišta. Nakon ovog stjecanja Čajić drži 306.956 dionica što je jednak broj glasačkih prava (7,47 posto) u Varteksu i smjestio se na 6. mjesto najvećih dioničara. Inače, najveći pojedinačni dioničar Varteksa je poznati poduzetnik i ulagač Nenad Bakić koji drži udio od 46,6 posto.

Na pitanje zašto se odlučio na ulaganje u Vartkes Čajić je za Lider kratko izjavio: "Mislim da je dosta hrvatskih dionica podcijenjeno, između ostalih i Varteks. Udio od 7,4 posto je možda neka vijest, ali vrijednost tog postotka u apsolutnom iznosu na burzi je dosta mala", rekao je Čajić.

Nažalost, Čajić nije bio puno rječitiji ni oko svog core biznisa. - Budući da za sada još imamo politiku neeksponiranja u medijima bez obzira radi li se o dobrim vijestima i ovaj put bih ostao dosljedan toj politici – poručio je Čajić.

No, koliko se može doznati iz dostupnih izvora riječ je o uspješnom tehnološkom poduzetniku. Osnivač je i vlasnik tvrtke Stype koja nudi hardver, softver i integraciju za praćenje kamera za proširenu stvarnost i emitiranje virtualnih studija u stvarnom vremenu. Njihov vodeći proizvod, Stype kit (sustav za praćenje položaja kamere u 3D prostoru), trenutačno koriste vodeće svjetske televizijske kuće poput Fox Sportsa, BBC-a, MTV-a, ESPN-a i mnogih drugih, a u Hrvatskoj je Nova TV.

U Hrvatskoj je registrirana tvrtka Stype CS, osnovana 2011., koja je, prema podacima Poslovne Hrvatske, u 2019. imala prihod od 10,7 milijuna kuna, neto dobit od 436 tisuća kuna, a zapošljavala je 37 ljudi. No, Stype ima još registrirane tvrtke u Norveškoj, koja je prema javno dostupnim podacima imala prihod od 6,4 milijuna dolara, i u Ujedinjenom kraljevstvu za koju nema podataka.

Inače, Čajić se zaista drži toga da se ne pojavljuje u medijima, barem ne hrvatskim, tako da se praktički jedino spominje u vijesti iz 2011. kada je kao mladi, tada 27-godišnji, diplomirani inženjer sa zagrebačkog FER-a osvojio zlato za Londonskom sajmu inovacija. Riječ je o uređaju koji automatski pomiče kameru na kranu, što je ujedno bio i Čajićev diplomski rad i temelj za poduzetnički put.

- Imao sam viška slobodnog vremena na fakultetu, pa sam to slobodno vrijeme iskoristio da bih napravio nešto novo. Više iz nekog gušta i izazova – izjavio je tada Čajić koji se nakon uspjeha u Londonu odlučio pokrenuti vlastiti biznis u prostoru Tehnološkog parka Zagreb.

Sljedeći put se pojavio kao vijest 2013. kada je njegov startup Stypegrip uspio prodati proizvod Stype kit australskoj Fox sports televiziji. Njihova prednost je bila, istaknuo je tada Čajić, što na najbolji mogući način spaja automatizaciju upravljanja krana za kameru i proširenu stvarnost, ali za desetak puta manje novca od puno poznatijih svjetskih konkurenata.

 

12. travanj 2024 13:57