Hrvatska
StoryEditor

Što ako se niste na vrijeme upisali u Registar stvarnih vlasnika

06. Siječanj 2020.
foto Lider Arhiva
Piše:
piše Ana Leko Vučković
[email protected]

Do kraja prošle godine više od 91 posto obveznika odnosno preko 155 tisuća, upisalo je podatke u Registar stvarnih vlasnika, a oni koji se nisu upisali morat će objasniti zašto to nisu učinili, rekao je u petak ministar financija Zdravko Marić, a prenosi Hina.

- Za one koji se nisu upisali do sada, a ima ih nešto više od osam posto, utvrdit će se zašto se nisu upisali - rekao je Marić. 

O tome što je Registar stvarnih vlasnika, što znači za tvrtke u Hrvatskoj, koji su mogući problemi pri upisu i kako se upisati već smo pisali na portalu lider.media. Sada donosimo propisane rokove i koje su kazne za slučajeve netočnih podataka i nepridržavanje propisanih rokova. 

Rokovi

Rok upisa u Registar stvarnih vlasnika bio je do 31. prosinca prošle godine. Prema riječima ministra Marića rok na razini EU-a je 10. siječnja, a onda će se svi registri povezivati do 10. ožujka iduće godine.

Svi pravni subjekti osnovani nakon 1. prosinca 2019. godine dužni su podatke u Registar stvarnih vlasnika upisati najkasnije u roku od 30 dana od osnivanja pravnog subjekta, a upravitelj trusta dužan je u Registar unijeti podatke u roku od 30 dana od dodjele OIB-a.

Kazne

Za pravni subjekt koji odgovarajuće, točne i ažurirane podatke o stvarnim vlasnicima ne upišu na Pravilnikom propisani način i u zadanim rokovima kazne nisu zanemarive – od 5000 do 350.000 kuna. A člana uprave ili drugu odgovornu fizičku osobu u pravnoj osobi kazna je od 5000 do 75.000 kuna.

26. travanj 2024 16:28