Hrvatska
StoryEditor

Što je potrebno da vas izbace s Facebooka

14. Lipanj 2021.
Facebook videopozivi

Nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump doživotno izbačen s Twittera nakon napada njegovih pristaša na Kongres, nedavno je stigla i slična vijest s još dvije društvene mreže. Trump je, naime, na dvije godine suspendiran i s Facebooka i Instagrama.

Ta odluka vrijedi do 7. siječnja 2023. godine, a ako iz Facebooka utvrde da i dalje postoji ozbiljan rizik za javnu sigurnost, produljit će ograničenje na određeno vrijeme i nastaviti s ponovnom procjenom dok se taj rizik ne povuče. Čak i ako se Trump ipak vrati na Facebook i Instagram, te ako i dalje nastavi s kršenjem korisničkih pravila, suočit će se sa strogim sankcijama.

No, što je to Trump učinio krivo da ga giganti društvenih mreža izbace sa svojih platformi?

Izazivanje nasilja

Smatra se da je Trump svojim objavama na društvenim mrežama podržao napade svojih pristaša na američki Kongres 6. siječnja ove godine. Facebook je dan nakon napada uklonio njegove objave. Kako je na svom Twitter profilu napisao Mark Zuckerberg, procijenili su da će njihov učinak, i vjerojatno njihova namjera, izazvati daljnje nasilje.

– Njegova odluka da koristi svoju platformu da podrži, a ne da osudi postupke svojih pristaša u zgradi Kaptola, s pravom je uznemirila ljude u SAD-u i širom svijeta – stoji u Zuckerbergovoj objavi.

Kako prenosi Glamour.com, Nick Clegg, potpredsjednik za globalne poslove u Facebooku, rekao je da su Trumpovi postupci ozibljno prekršili njihova pravila što zaslužuje najvišu dostupnu kaznu.

Jasno je, dakle, zašto je Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a i donedavno jedan od najvažnijih političara na svijetu, izbačen s Facebooka. Ali što je s ostalim ljudima koji nemaju toliki utjecaj kao Trump, a ipak svojim objavama krše uvjete korištenja tih platformi?

Izbačeni zauvijek

Osim zbog prijetnje javnoj sigurnosti, zabrana pristupa Facebooku može se dobiti i upotrebom platforme na nezakonit ili prijevaran način, što u prijevodu znači objavljivanje neželjenog sadržaja.

Kako prenosi The Irish Times, uglavnom ne možete biti izbačeni s društvenih mreža za većinu prvih prekršaja koje napravite, osim ako nisu posebno štetni. Dobit ćete nekoliko upozorenja, vjerojatno će objave kojima ste prekršili uvjete korištenja biti uklonjene ili ćete možda biti kratkotrajno suspenzirani s mreže.

Međutim, trajno će vas izbaciti s platforme ako nastavite iznova ponavljati iste prekršaje, odnosno vaš će se račun ukloniti. Što se tiče Facebooka, prema svjedočanstvima izbačenih, jednom kada vas izbace, nemoguće je dobiti povratak na tu društvenu mrežu. Facebook naprosto ne prašta kršenje pravila korištenja njihove platforme.

Neželjeni sadržaj i u porukama

S obzirom da se dnevno objave milijuni sadržaja na društvenim mrežama, jako ih je teško kontrolirati. Osim tehnoloških alata poput umjetne inteligencije, važnu ulogu pri prijavljivanju neželjenog sadržaja imaju korisnici.

Kad korisnik prijavi neželjeni sadržaj, moderatori ga moraju pregledati te odlučiti je li uvredljiv ili ne, odnosno hoće li ga ukloniti ili ne. Stoga ta odluka ne ovisi samo o percepciji jedne osobe, već do uklanjanja sadržaja može doći ako moderator odluči da je taj sadržaj zbilja neželjan.

A pod neželjenim sadržajem smatraju se govor mržnje, nasilje, golotinja i slično, i to ne samo u objavama, već i u privatnim porukama (koje očito nisu toliko privatne).

Osim toga, postoji i niz suptilnijih stvari koje mogu završiti onemogućavanjem korisničkog računa, poput korištenja lažnog imena, otvaranja više računa, dodavanja previše prijatelja i lajkanja previše stranica odjednom te objavljivanja lažnih vijesti.

Stoga, ako ne želite da vas Facebookovi ili administratori bilo koje druge društvene mreže izbace s platforme, dobro promislite prije nego što objavite neki sadržaj. Imajte na umu i sadržaje poruka koje šaljete preko Facebook Messengera. Mogli biste biti izbačeni s te mreže zauvijek, bez mogućnosti povratka.

24. travanj 2024 22:06