Hrvatska
StoryEditor

Što nosi budućnost - Ako je kriza prilika, onda za konzultante nema zime

29. Studeni 2020.
Od početka nesretne 2020. ekonomija se očajnički bori za opstanak. Tvrtkama više nego ikada trebaju dobar savjet i plan kako očuvati resurse i poslovanje, a nekima i kako ga dodatno razviti

Svaka tvrtka u raznim fazama svoga razvoja dođe do točke kada unutar vlastitog tima ne može pronaći rješenje za rast, restrukturiranje, prodaju ili akviziciju, stoga je posezanje za poslovnim savjetnikom jedino rješenje, posebno ako se angažiraju oni najbolji, specijalisti za određena područja. A da dobar savjet zlata vrijedi, najbolje pokazuje činjenica da je konzalting cijeli niz godina jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu. I u nas je sve više vlasnika tvrtki ili top-menadžera svjesnih da ne moraju i ne mogu baš sve znati ili dobiti usluge unutar vlastite tvrtke te da je savjet iskusnoga poslovnog savjetnika jeftinije outsourcati i dobiti vrhunsku uslugu.

Znanje iz prakse

Upravo je Caper jedna od konzultantskih tvrtki koje za sebe mogu reći da imaju stručnjake koji su znanja stekli u praksi, i to upravo na poslovima rukovođenja i upravljanja. Na tržištu je više od 15 godina i u tom je razdoblju pomogao raznim klijentima realizirati transakcije vrjednije od milijarde eura.

– Fokusirani smo na savjetničke usluge u projektima prodaje, preuzimanja i spajanja kompanija, bili smo savjetnici prodavatelja i savjetnici kupaca, a klijenti su nam domaće i inozemne kompanije. Važna nam je kvalitetna priprema svakog projekta, u čemu nam osobito pomaže naše iskustvo iz realnog sektora, jer i ja i moj partner Joško Vučetić imamo bogato iskustvo rada u nekim od vodećih regionalnih kompanija. Nakon kvalitetne pripreme lakše je uspješno odraditi realizaciju projekta, a u tome nam pomaže i članstvo u Oaklinsu, najuspješnijoj svjetskoj mid-market organizaciji M&A savjetnika, čiji smo članovi od 2016. godine – rekao je za Lider Željko Perić, partner u Caperu.

Na pitanje može li opisati ili predstaviti nekoliko njima važnih projekata Perić odgovara da projekte ne rangiraju po važnosti jer je svaki od njih klijentu za kojega su radili najvažniji.

– Na jednome projektu smo nakon inicijalne analize i procjene vrijednosti savjetovali klijenta da nije idealno vrijeme za prodaju i sugerirali mu program restrukturiranja i reorganizacije, koje bi trebao napraviti prije prodaje. Nakon četiri godine, kada je restrukturiranje završeno, započeli smo realizaciju projekta prodaje i vrlo uspješno ga priveli kraju. Drugi je primjer klijenta koji nije razmišljao o prodaji poslovanja osim ako mu ne nađemo kupca koji bi platio točno željenu cijenu. Napravili smo inicijalnu procjenu vrijednosti i uvjerili se da, iako visoka, željena cijena nije nedohvatljiva. Našli smo inozemnoga kupca i uspješno završili projekt – prisjeća se Perić.

Zanimljiva edukacija

A specijalisti na polju informacijske sigurnosti, u upravljanju rizicima, GDPR prilagodbi, uspostavi i neovisnim revizijama normi upravljanja, kao i edukaciji vezanoj uz navedena područja konzultanti su Xiphosa.

– Plan nam je do kraja godine uspostaviti online servis za edukaciju zaposlenika u područjima informacijske sigurnosti i zaštite podataka. Zaposlenici su najslabija karika u informacijskoj sigurnosti i većina kibernetičkih napada događa se zbog loše edukacije zaposlenika. Edukacija koja se tradicionalno provodi u organizacijama uglavnom se svodi na slanje e-mail poruka upozorenja s privitcima u obliku bezličnih prezentacija i dokumenata ispunjenih gomilom teksta koje zaposlenici jedva da i otvaraju, a kamoli da pročitaju ili savladavaju gradivo u njima. Da bi edukacija bila zanimljiva, ona mora biti pažljivo pripremljena i sačinjena od audiovizualnih elemenata kako bi u potpunosti zaokupila pozornost i interes gledatelja – naglašava Darie Marić, direktor Xiphosa, i dodaje da je zato potrebno provoditi i provjeru znanja. Sustav koji razvijaju omogućit će konstantnu edukaciju zaposlenika bez obzira gdje se nalazili.

Cjelovita rješenja

Konzultantska kuće Dyvolve fokusirana je na pružanje tzv. end-to-end usluga u područjima održivog transporta, energetike, prerađivačke industrije te istraživanja, razvoja i inovacija, objašnjava Saša Bart, partner u Dyvolveu.

– Dosad smo realizirali više od 120 projekata u 11 zemalja za 68 klijenata, angažirani smo na raznim poslovima. Strateški savjetujemo, strukturiramo mjere i aktivnosti provedbe strategija, definiramo mjere i projektne aktivnosti, detektiramo i osiguravamo financiranje investicija, provodimo projekte, osiguravamo nesmetane postupke nabave i kvalitativno nadziremo provedbu projekata – ističe Bart.

– U posljednjih osam godina bili smo iznimno aktivni u području e-mobilnosti i drugih održivih oblika transporta na projektima u Danskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Dodatno bih istaknuo i pripremu međunarodnih istraživačko-razvojnih projekata za sufinanciranje iz nadnacionalnih instrumenata Europske unije: Connected Europe Facility i Horizon 2020 – naglašava Bart.

Poslovni treninzi

Gordana Kadoić vlasnica je Adria Corporatea, obrta za poslovno savjetovanje i upravljanje, a, kako kaže, fokusirani su na profesionalni i osobni razvoj klijenata. Poslovne treninge kreiraju prema potrebama klijenata, a preporučuju ih ako klijenti žele potaknuti promjene, motivirati i angažirati zaposlenike i kada žele biti konkurentniji na tržištu.

– Od većih projekata izdvojila bih jednu naftnu tvrtku iz BiH gdje sam zajedno sa suradnicima imala priliku razviti njezin prodajni tim u nepunih godinu dana i svjedočiti rastu njezinih prodajnih rezultata za 36 posto u odnosu na prethodnu godinu – ističe Kadoić. Ove je godine ugodno iznenađena malim i mikropoduzetnicima koji žele napraviti iskorak u poslovanju, jer u krizi vide priliku, pa trenutačno radi s nekoliko proizvođača kojima je cilj ući u trgovačke lance i prodavati svoje proizvode na njihovim policama.

25. travanj 2024 07:32