Hrvatska
StoryEditor

Što rade bivši ministri: Tolušić postao vinar, Orepić izumitelj, a Žalac konzultantica za EU fondove

07. Travanj 2021.
Tomislav Tolušić
Većina ministara koji su morali napustiti prethodnu Plenkovićevu vladu karijeru je nastavila ili na manje istaknutim političkim pozicijama ili se vratila na stara radna mjesta. Trojac iz naslova upustio se pak u poduzetničke vode

Već nekoliko mjeseci redovito odlazim na masažu u lokalni kozmetički salon u Novom Zagrebu, u Utrini. U sasvim malom prostoru rade čak četiri kozmetičarke, a prema potrebi uskaču i vlasnici jer posla ima i termin se čeka najmanje dva tjedna. Klijentice se doslovno redaju jedna za drugom, radi se sve: od kozmetičkih tretmana za pomlađivanje, depilacija do bolnih maderoterapija. Usprkos velikoj fluktuaciji klijentica ni vlasnici ni kozmetičarke nisu se zarazili koronavirusom, a vlasnici se kunu da je glavni razlog taj što su uložili u CRO OZON+, uređaj koji efikasno ubija koronavirus, koji je osmislio Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova u prošloj vladi Andreja Plenkovića.

Riječ je o isključivo hrvatskom proizvodu koji se razvijao pune dvije godine, čak i prije pandemije, kao uređaj za brzu dezinfekciju prostora – rekao je na predstavljanju CRO OZONA+ Orepić, koji je dokaz da nakon politike postoji prilika i u realnom sektoru. Možda s tim poslom ne živi bolje nego ministar, ali barem radi ono što voli. I nije jedini.

Svoj prepoznatljivi 'špic-papak', odijela po mjeri, ministarsku fotelju, ali i mnoge afere, Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede, zamijenio je 'starkama', odjećom sportskog stila, vinogradom i proizvodnjom vina. Kako sâm kaže, politika je iza njega, tim se poslom više ne namjerava baviti. No to ne znači da na tome apolitičnom stajalištu ne smije graditi imidž svojih vina. Zato im i jest dao znakovito ime.

– Moja je nova politika Apolitico, to je moj brend vina – ističe Tolušić i dodaje da je već sad, nakon samo nekoliko mjeseci postojanja, taj njegov brend itekako prepoznatljiv, ne samo zbog imena i njega samoga već i zbog kvalitete vina, u koju se bivši ministar kune.

Vidi se da novi posao radi sa strašću, rado će svakom objasniti koliko je kojih sorata danas u ponudi, koje će tek nuditi, kakvi su planovi u budućnosti i zašto je potegnuo do Gruzije da bi nabavio arhaične amfore u kojima čuva vina.

– Ne bojim se izazova realnog sektora – spremno zaključuje Tolušić.

Žalac u inkubatoru

Što pak o izazovima realnog sektora misli Gabrijela Žalac, još jedna HDZ-ova ministrica u prošloj vladi koju je također morala napustiti zbog mnogih afera, nismo uspjeli doznati. Ona je osnovala tvrtku Mega EU projekti, za savjetovanje i izradu projekata za EU fondove, što je nedavno i sama potvrdila za naš portal Lider.media.

Ured bivše ministrice, koja je zasad jedina zaposlena u toj tvrtki, jest u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci. Ne samo da ne mora plaćati najam prostora, već inkubator stanarima i osigurava poslovnu opremu te pruža potporu nudeći poslovna savjetovanja, edukacije, povezivanja, prezentacije, promidžbu i vidljivost u početnim i najkritičnijim fazama razvoja njihovih tvrtki, pa bivša ministrica ima dobro uporište za pokretanje ozbiljna biznisa.

Goran Marić prošao selekciju u HC-u

Na listi za Sabor na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima ipak se nije našlo ime Gorana Marića, ministra zbog kojega se, govorilo se, i osnovalo Ministarstvo državne imovine, a koji je tu funkciju morao, kao i ostali, napustiti zbog mnogih afera koje su se vezivale uz njega. On se pak dosta dobro snašao na poziciji savjetnika Uprave u javnom poduzeću Hrvatske ceste. Kolika mu je plaća, tajan je podatak, ali bivši je ministar zaradi tako što, kažu u Cestama, izrađuje prijedloge i rješenja, sudjeluje u radu projektnih timova, savjetuje u rješavanju ključnih pitanja i obavlja druge poslove na zahtjev Uprave tog društva.

Premda bi osoba zlih namjera mogla zaključiti da je bivši ministar doslovno 'uhljebljen' na tu poziciju, u tom javnom poduzeću kažu da je to daleko od istine jer je tom angažmanu prethodio natječaj koji je, navode, uključivao i predselekcijski postupak u kojemu se ispituje zadovoljavaju li prijavljeni kandidati formalne uvjete javno objavljenog natječaja za zapošljavanje, o čemu ih se odmah obavijesti, nakon čega slijedi postupak selekcije koji uključuje pismeni test (prema određenoj ispitnoj literaturi) i provjeru motivacije kandidata. Radni je odnos sklopljen tek nakon strukturiranog intervja s pet najbolje rangiranih kandidata. Koliko se točno kandidata javilo, nismo pitali.

Gdje su svi ostali bivši ministri iz Plenkovićeve Vlade, pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju tjednika Lider.

25. travanj 2024 15:06