Hrvatska
StoryEditor

ŠTO RADE KAD NE RADE - Damir Trputec: Dok čekam stečaj agencije zbog korone, pomažem ljudima na Banovini

09. Veljača 2021.
Trputec, koji nije čekao da se njegov egzistencijali problem nastao kao posljedica pandemije riješi sam od sebe, odlučio je promijeniti posao i nakon što je poslao osamdeset zamolbi postao je savjetnik u jednoj inozemnoj tvrtki.

Šest milijuna kuna prihoda ostvarila je 2019. putnička agencija Aladdin DMC specijalizirana za organizaciju kongresa, konferencija i seminara, a prošle godine niti lipu. Pandemija koronavirusa uništila je posao koji je vlasnik agencije Damir Trputec razvijao devet godina. U agenciji je bilo šest zaposlenih, a trenutačno ih je još samo dvoje.

- Pitanje je dana koliko dugo će ostati i to dvoje jer smo pred poslovnim krahom i nalazimo se kao bolesnik na ‘respiratoru’ te čekamo da nam institucije ‘pritisnu gumb i isključe dovod kisika’. Već na početku izbijanja pandemije naša putnička agencija je jako osjetila krizu, rekao bih kao neku kaznu. Nama je poslovanje jednostavno zabranjeno mjerama i dekretima Vlade i Stožera, naša je djelatnost stavljena na čekanje - ogorčen je Trputec.

image
Damir Trputec
foto
Financiranje poslovanja teklo je bez kredita, dijelom uz mjere očuvanja radnih mjesta, što zahvaljuje vladi RH, no to je bilo nedovoljno za očuvanje tvrtke. Kad su prošle godine otkazani svi aranžmani, počeli su se nizati problemi. Trputec je bio prinuđen otkazati najam poslovnog prostora što je napokon i učinio početkom studenog 2020. 

- Najveći problem stvorili su tekući troškovi; režije, najamnina te obvavezni i prisilni parafiskalni nameti. Pokušavali smo to na sve načine podmiriti, što nam je djelomično uspijevalo, iako smo imali samo ORM mjere za podmirenje plaća, dok za režijske troškove nismo dobili ništa – kaže Trputec.

Izgledi za održavanje kongresa tijekom ove godine minimalni su kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta, te je Aladdin DMC pred prisilnim stečajem. Dok ga iščekuje, Trputec se bavi dobrotvornim radom, na Banovini skrbi o starijim napuštenim stanovnicima, onkološkim bolesnicima, ratnim vojnim invalidima, a uspio se i zaposliti.

- Po zaseocima sam i bespućima u koje niti topla hrana ne stiže, a kamoli druga pomoć. Prikupljam donacije; vitamine, toplu odjeću, rukavice, kape, šalove te radijatore. Najbitnije je da im darujem srce i utjehu u njihovom velikom stradanju – kaže Trputec koji nije čekao da se njegov egzistencijali problem nastao kao posljedica pandemije riješi sam od sebe već je odlučio promijeniti posao i nakon što je poslao osamdeset zamolbi postao je savjetnik u jednoj inozemnoj tvrtki.

- Upogonio sam sva svoja znanja i iskustva i od 11. siječnja ove godine radim kao savjetnik - početnik za jednu njemačko-švedsku tvrtku kroz online savjetovanje. Tražilo se savršeno znanje njemačkog i engleskog jezika, te sam sretan da mogu nakon dvanaest mjeseci nečinjenja konačno raditi. Iako se radi o novom početku, ne zabrinjava me. To je jedina tvrtka koja je uopće odgovorila na moju zamolbu za posao, a od srpnja 2020. odaslao sam ih više od osamdeset. Hvala im što su mi dali šansu da radim i očuvam dostojanstvo življenja, a ne da budem socijalni slučaj – kaže Trputec.

20. travanj 2024 06:56