Hrvatska
StoryEditor

Što su Inovacije zelene industrije (Green Industry Innovation) i Plavi rast (Blue Growth)

21. Listopad 2020.
Business Development and Innovation Croatia
Kroz norveški program bespovratnih sredstava „Business Development and Innovation Croatia”, Innovation Norway nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru za područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta.

Ključni moment u razvoju svake zemlje je znanje upravljanja tehnološkim promjenama koje, s jedne strane, obuhvaćaju inovacije, odnosno komercijalizaciju novih tehnologija i rješenja, a s druge strane njihovu adaptaciju za vlastite potrebe.

Općenito, u Europskoj uniji, po pitanju zelenog razvoja, najbolje stoji sjever Europe. Ako promatramo Hrvatsku, novih industrijskih temelja nemamo, pa je svaki poticaj dobrodošao. Koncept Inovacija zelene industrije i Plavoga rasta trebao bi biti i hrvatska prirodna pozicija: koncept proizvodnje na ekološki način, proizvodi visoke dodane vrijednosti, kvaliteta u turizmu koja nije uslužno-ugostiteljskog, već industrijskog predznaka.

Kada se govori o Inovacijama zelene industrije (Green Industry Innovation), sva poduzeća i svi ekonomski sektori trebali bi biti uklopljeni u širi okvir dugoročne ekološke održivosti.  Inovacije zelene industrije po svojoj su naravi međusektorske i pružit će mogućnosti širokom spektru poduzeća. To bi moglo uključivati razvoj novih ili poboljšanih zelenih proizvoda i usluga, ekološki prihvatljiviji proizvodni proces ili zelenu organizacijsku inovaciju. Hrvatskim poduzećima to daje mogućnost da poboljšaju svoju konkurentnost smanjenom potrošnjom energije, vode i ulja, boljim iskorištavanjem sirovina i povećanom produktivnošću. Program potiče modernizaciju industrije, razvoj inovativnih rješenja povezanih s obnovljivom energijom, energetsku učinkovitost i smanjenje energetske potrošnje te smanjenje CO2 emisije i drugih emisija. Ostala specifična područja interesa mogu biti inovacije i ozelenjivanje poslovanja u sektorima poput prehrambene industrije, gospodarenja otpadom, drvne industrije i ostale prerađivačke industrije.

Kao jedan od primjera može nam poslužiti malo poduzeće iz Poljske čija se osnovna djelatnost odnosila na recikliranje plastičnog otpada. Odlučili su proširiti svoje poslovanje i automatizirati postojeći postupak recikliranja. Sredstvima iz norveških grantova uložili su u tri stroja za optičko sortiranje čime su zamijenili postupak ručnog sortiranja. Primijenjena tehnologija spada među najsuvremenija rješenja ove vrste u Poljskoj. Nova instalacija rezultirala je uštedom energije u procesu recikliranja, povećanom učinkovitošću recikliranja plastičnog otpada, kao i povećanjem prihoda od prodaje.

Norveški partner podržao je nositelje projekta međunarodnim poslovnim iskustvom i tehničkim znanjem u području sortiranja plastičnog otpada. Suradnja je započela ispitivanjem i istraživanjem kako bi se pronašla optimalna rješenja.

Plavi rast (Blue growth) je dugoročna strategija za potporu održivom rastu u  morskom i pomorskom sektoru. Odnosi se na razvoj i ulaganje u pomorski sektor, razvoj proizvoda i rješenja povezanih s pomorskim, jezerskim i riječnim prometom, razvoj i ulaganje pomorski, riječni i jezerski turizam, razvoj i ulaganje u plavu biotehnologiju, razvoj i ulaganje u rudarske resurse iz morskog dna, razvoj rješenja na plavoj energiji, razvoj inovativnih proizvoda i rješenja povezanih s ribarstvom i akvakulturom, razvoj inovativnih proizvoda i rješenja povezanih s morskim otpadom te razvoj inovativnih tehnologija za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju.

Duga i razvedena obala i veliki broj otoka u Hrvatskoj stvaraju različite izazove u različitim regijama, ali i predstavljaju nove poslovne mogućnosti. Ovaj će Program podržati razvoj novih rješenja u pomorskom i maritimnom sektoru u cjelini.

Program potiče modernizaciju ribarskih brodica i trajekata, ulaganje i razvoj riječnog, jezerskog, obalnog i morskog (oceanskog) turizma, inovativne tehnologije za opskrbu vodom, uključujući desalinizaciju na otocima, rješenja za smanjenje morskog otpada, posebno plastičnog otpada u oceanu, bolju iskoristivost otpada iz ribarstva te razvoj poduzeća temeljenih na bio-ekonomiji. (Imajte na umu da Program za akvakulturu i obalni ribolov ima neka ograničenja te može podržati inovacije, ali ne i ulaganja u, primjerice kupnju brodova).

Kao jedan od primjera Plavog rasta može nam poslužiti norveška tvrtka Nofir AS koja prikuplja i reciklira ribarske mreže te odbačenu opremu iz ribolova i uzgoja ribe diljem Europe i Turske. Prikupljeni materijal se prevozi u tvornice u Litvi ili Turskoj gdje se rastavlja i priprema za recikliranje. Na taj način tvrtka, ne samo da sprječava bacanje starih ribarskih mreža u more, nego stvara nove, vrijedne proizvode poput odjeće, namještaja, tepiha i drugih proizvoda.

Program “Business Development and Innovation Croatia” nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru, a zainteresirani poduzetnici više informacija i detaljne upute za prijave na natječaj, te prijavne obrasce mogu pronaći na mrežnoj stranici projekta.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

16. travanj 2024 00:32