Hrvatska
StoryEditor

Stranci u Hrvatsku mogu ući samo uz opravdani razlog, osim ako su iz deset određenih zemalja

01. Lipanj 2020.

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

- Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog - rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju, i objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.  

- Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj - rekao je Kufner u emisiji 'U mreži Prvog'.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt. Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.  

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia.

- Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke - kazao je.

Metelko - Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

- Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama - poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.
 Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

- Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam - rekla je državna tajnica.

15. travanj 2024 10:05