Hrvatska
StoryEditor

Struja i grijanje na vodik svjetska su top tema, a Hrvatska razvija vlastita rješenja

11. Rujan 2020.
Ankica Kovač

Stručnjakinja Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš na zagrebačkom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ankica Kovač predstavila je u petak u Westinu 3.5 milijuna kuna vrijedan projekt o primjeni vodikove energije, koji se provodi na tom fakultetu.

Riječ je o projektu Vodik u energetskoj tranziciji: Osiguranje električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa kojim se korištenjem visokosofisticirane tehnologije zelenog vodika i obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunčeve, razvija mikromreža od 2 kW za opskrbljivanje električnom energijom i toplinom bez emisije popratnih štetnih plinova. Vodik će se proizvoditi elektrolizom vode i pretvarati se u električnu energiju u gorivnim člancima. Zasad se mikromreža razvija na FSB-u s ciljem da se osigura električna energija za sustave kao što su bolnice, policija, gradske službe koji ni u kojem slučaju pa ni u slučaju potencijalnih klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa (toplinski udari, ekstremna zahlađenja, oluje, poplave i potresi) ne smiju ostati bez struje, ali projekt će imati puno širu primjenu.  

U Hrvatskoj će prvi put biti instaliran ogledni lokalizirani pomoćni sustav koji će osigurati dotok električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa. Sustav će biti instaliran na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

- Ovaj projekt je zapravo podloga za industrijski razvoj naših kompanija. Umrežavanjem i umnožavanjem mikromreže osigurat ćemo sigurnu opskrbu električne energije ne samo u kriznim situacijama, nego i u kontinuiranoj potrebi za tom dekarboniziranom električnom i toplinskom energijom na području Hrvatske. Time ćemo smanjiti potrebu uvoza fosilnih goriva i provoditi neophodnu zelenu energetsku tranziciju. Hrvatska ne mora pratitit trendove, nego ih znanjima i svojim stručnjacima može postavljati. Na nama je da zajednički djelujemo i da napravimo strategiju koja će biti široko primjenjiva za potrebe različitih sektora na razini cijele Hrvatske - objasnila je Ankica Kovač, voditeljica projekta koji je sufinanciran sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i to u iznosu od gotovo tri milijuna kuna, a može se svrstati među top projekte u svjetskoj znanosti.

image
- Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama - naglasila je državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.
foto Dražen Lapić

Važnost ovakvih projekata za usporavanje klimatskih promjena istaknuo je svojom prezentacijom klimatolog Državnog i metereološkog zavoda RH Ivan Güttler, a budući da je riječ o zelenoj tehnologiji budućnosti i razvoju strateški važnog energetskog rješenja za dostizanje nulte stope emisije stakleničkih plinova predstavljanje projekta pozdravile su sve nadležne institucije i partneri projekta.

image
- Izazovi koji pred naše društvo i cijeli svijet postavljaju klimatske promjene prepoznati su sa na razini EU kako u strateškom smislu kao jedan od ključnih prioriteta djelovanja tako i u financijskom smislu odnosno korištenju dostupnih financijskih sredstava EU za dekarbonizaciju i energetsku tranziciju ali za adresiranje posljedica i prilagodbu klimatskim promjenama - rekla je državna tajnica Spomenka Đurić, izaslanica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.
foto Dražen Lapić

Projekt Vodik u energetskoj tranziciji: Osiguranje električne energije u slučaju klimatskih ekstrema i prirodnih katastrofa ostvario je pravo na dodjelu bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama“. Partneri u projekti su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (koje je u međuvremenu pripojeno Ministarstvu gospodarstva) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Događaju su prisustvovali Julije Domac, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu, Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te izaslanice ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, te predstavnici Ine, JANAF-a, HEP-a, Tehnixa, Toyote Croatia, ZET-a, Hrvatske pošte, Gradske toplane Karlovac, KONČAR - Instituta za elektrotehniku, A1, HT-a, Gradske plinare Zagreb i Siemens Energyja. 

image
Vodik u energetskoj tranzicij, iMirka Jozić, Spomenka Đurić, Nataša Mikuš Žigman, Julije Domac
foto Dražen Lapić

- Nadam se da će i ovaj projekt pokazati kako Hrvatska kao zemlja s nedvojbenim prirodnim resursima može i mora iskoristiti priliku na ovom području energetske tranzicije i uspješno odgovoriti na izazov zaštite klime. Iz situacije pandemije u kojoj se nalazimo, možemo izvući i vrijedne lekcije. EU sredstvima trebamo stvarati nove vrijednosti, ulagati u ono što donosi dodanu vrijednost, ono što otvara nova radna mjesta, potiče gospodarstvo, inovira i pomaže ovoj zemlji da ide naprijed. EU sredstva ne smiju više služiti za krpanje rupa. Moramo udružiti javno i privatno. Ova kriza još je jednom pokazala vrijednost znanosti i svih naših stručnjaka. Vjerujem da će ovaj projekt biti tek prvi u nizu odličnih primjera koje možemo ponuditi ne samo hrvatskom već i europskom tržištu i javnosti - istaknuo je Julije Domac.

26. travanj 2024 01:23