Hrvatska
StoryEditor

Svjetske burze žitarica nisu reagirale na koronavirus kao ostala tržišta i burze

06. Ožujak 2020.
Nakon par tjedana uzastopnog pada cijena svih žitarica na CME-u još krajem prošlog tjedna došlo je do obrata i njihova naglog porasta

Cijena sojine sačme je u samo nekoliko dana porasla za više od 15 usd/st što u konačnici i nije tako drastično utjecalo na ukupnu cijenu zbog odnosa €/$ koji je skoro uvijek u reciprocitetu s porastom cijena na burzi. Viša cijena na burzi = jači odnos €/$.

Danas se cijena na paritetu FCA Koper kreće oko 358 € što je u kunama nevjerojatnih 2,70 kn/kg, a u prilog potrošačima ne ide ni jačanje tečaja €/KN, prodajni tečaj je odavno probio razinu od 7,5 i danas iznosi 7,53.

Zbog nedovoljnih količina sojine sačme u Argentini cijene su drastično porasle, dok istovremeno argentinska vlada planira uvesti dodatne izvozne namete za zrno i sačmu.

Cijena kukuruza je povoljnija ponajviše zbog količine novog uroda u Argentini koji je viši nego što je bilo za očekivati. Stručnjaci smatraju da će svijet u 2020. godini biti preplavljen kukuruzom što će rezultirati niskim cijenama.

Svjetske burze žitarica nisu reagirale na koronavirus kao ostala tržišta i burze.

Na južnoj strani Amerike, u Peruu, je 20. veljače je krenulo IMPARE istraživanje, dok će prvi rezultati biti na raspolaganju krajem ožujka 2020. Još uvijek nije objavljena kvota za južni Peru, dok se cijene za novu sezonu kreću oko 1700 usd/t, no potrošači kao da još nisu zainteresirani.

Iz Kine stižu vijesti o postavljanju industrije opet na noge što će zahtijevati dosta određen vremenski period.

Ovaj tjedan će se održati sastanak između OPEC+, OPEC-a i Rusa kako bi raspravili je li potrebno dodatno smanjiti proizvodnju sirove nafte kako bi pružili podršku cijeni koja zbog koronavirusa i smanjene potražnje neprestance pada.

Cijena sirove nafte je trenutno na najnižoj razini u posljednjih 18 mjeseci stoga je za očekivati da će svi sudionici sastanka biti za dogovor oko smanjenja proizvodnje.

19. travanj 2024 09:54