Hrvatska
StoryEditor

30 godina tranzicije - Tek svaki sedmi veliki hrvatski poduzetnik nije proizašao iz pretvorbe

22. Siječanj 2020.

INA, Pliva, Hrvatski Telekom, Zagrebačka, Privredna banka….sa svim tim velikim sustavima pozdravili smo se davnih dana, predajući ih u potpunosti ili djelomično u ruke stranog kapitala. Tijekom 30 godina tranzicije koja je zapravo započela još u bivšem sustavu, veliki poslovni sustavi koji su privatizirani i dalje imaju status najvećih poduzeća u Hrvatskoj po ostvarenim prihodima.

Tijekom tih 30 godina u Hrvatskoj je niknulo svega 15 posto poduzetnika koji su stvorili svoja poslovna carstva 'od nule'. Postepeno su rasli, dospjeli sa svojim biznisima na listu 250 najvećih kompanija te ušli u društvo najbogatijih. Do tog podatka došli smo analizirajući vlasničku strukturu najvećih kompanija koje nisu preuzete iz državnog vlasništva niti su u međuvremenu prodane, a imaju godišnje prihode veće od 50 milijuna eura.

Od 250 kompanija s takvim prihodima, onih koji odgovaraju kriterijima je svega 36. Još je nevjerojatnije da je od njih 36 čak 25 trgovaca - naftom, plinom, lijekovima, automobilima, građevinskim materijalom, mješovitom robom. Svega je sedam proizvodnih kompanija koje nisu nastale na temeljima privatizacije i u međuvremenu prodane stranim vlasnicima.

Valja uzeti u obzir i da su, unatoč tome što nisu preuzimali državne tvrtke, neki od 'samoniklih' poduzetnika imali vrlo dobre političke veze koje su znali iskoristiti u ratno vrijeme, kada je bilo vrlo teško pokrenuti i razvijati biznis. Svega sedam od 36 novih domaćih tvrtki s 50 milijuna eura prihoda, nastalo je nakon 2000. godine, odnosno u zadnjih 20 godina. Sve ostale vuku korijene iz ranih 90-tih, a naročito trgovci koji su u međuvremenu postali lideri svojih lokalnih sredina i širili mrežu trgovina i to praktički po istoj formuli - 'sve je krenulo od jedne male trgovine'.

Popis 36 'samoniklih' i njihove priče možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Na Liderovom webu uskoro objavljujemo i detaljnu analizu vlasničke strukture poduzeća u Hrvatskoj koju je za Lider napravio konzultant Nikola Nikšić te cjeloviti razgovor o novim privatizacijama s Petrom Vuškovićem, neovisnim ekonomistom i predsjednikom Centra za javne politike i ekonomske analize.

20. travanj 2024 15:58