Hrvatska
StoryEditor

TEKSTILCI - Izazov proizvodnje respiratornih maski

19. Travanj 2020.
Darko Horvatfoto Dražen Lapić

Ministar gospodarstva Darko Horvat okupio je predstavnike akademske zajednice te najvećih hrvatskih tekstilnih kompanija ne bi li se pronašao način za proizvodnju prvoga hrvatskog respiratora. Riječ je o FFP respiratornim maskama sa specijalnim filtrima koji onemogućavaju prolaz sitnim česticama i pružaju višu razinu zaštite od na tržištu dostupnijih pamučnih maski te se kategoriziraju kao respiratori s ventilom.

Na sastanku su predstavljeni prvi modeli sastavnih dijelova respiratora, kao i alati potrebni za proizvodnju. Međutim, za izradu filtara potrebna je posebna vrsta nepropusne tkanine koja će se morati uvoziti. Sudeći prema svjetskoj potražnji preorijentacija bi se tekstilcima isplatila, ali još se ne zna tko će se od njih na taj iskorak odlučiti. Neslužbeno saznajemo da je na sastanku bio i Varteks, koji već šije pamučne maske.

– Alati potrebni za proizvodnju prvog prototipa financirat će se sredstvima iz EU fondova, a povećana potražnja zdravstvenog sustava, kao i mnogih industrijskih sektora za ovom vrstom proizvoda zasigurno će potaknuti poduzetničku aktivnost, koja će u konačnici dovesti i do komercijalizacije proizvoda – rekao je ministar Horvat.

18. travanj 2024 05:14