Hrvatska
StoryEditor

Telemach Hrvatska postavlja 4000 kilometara optičke mreže, priprema se i za uvođenje mobilne 5G mreže

22. Ožujak 2021.
Viktor Pavlić, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska

Telemach Hrvatska u 2021. godini će postaviti 4.000 kilometara optičke mreže, a priprema se i za komercijalno uvođenje mobilne 5G mreže čim HAKOM dodjeli frekvencijski spektar, najavili su čelnici tog telekoma u ponedjeljak na konferenciji za medije. Optičku mrežu Telemach Hrvatska će, kako je rečeno, graditi u suradnji s Nokijom.

Na pitanja novinara o mogućoj akviziciji Optima telekoma, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska Viktor Pavlinić kazao je da ne može komentirati spekulacije, ali i dodao da je United Grupa otvorena za razne opcije.

U nacionalnom roamingu Telemach Hrvatska još koristi usluge HT-a, a detalje oko tog poslovnog odnosa Pavlinić nije htio komentirati. Pavlinić je izvijestio da je ovih dana završen rebranding nakon što je United Grupa preuzela Tele2 Hrvatska, a u sklopu toga je preuređeno 36 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te su uvedeni novi paketi za privatne i poslovne korisnike.

Rebrendiranje se, kako je rečeno, nije odrazilo na broj korisnika, pa čak ni teškoće i pritisci na telekome u pandemije i manji broj stranaca/turista u roamingu u Hrvatskoj te je korisnička baza ostala stabilna i sada ih je oko 950 tisuća.

Glavni direktor za tehniku Telemacha Hrvatska Nenad Šlibar najavio je skorašnji početak spajanja korisnika na optičku mrežu, kao i planove povećanja kapaciteta mreža, najavivši ulaganja u idućih pet godina veća od 130 milijuna eura, od čega najviše u prve dvije godine. Kazao je i da je u planu korisnicima ponuditi i deset puta veće brzine te da se testiraju 5G mreže u Zagrebu i Osijeku.

17. travanj 2024 19:37