Hrvatska
StoryEditor

Telenergu blokirano milijun kuna temeljnoga kapitala zbog sudskog spora oko vile Ehrlich

21. Srpanj 2021.
U Ehrlichovoj vili smješten je Muzej arhitekture HAZU-a

Trgovački sud u Zagrebu zabranio je TELENERGU raspolaganje temeljnim kapitalom od milijuna kuna zbog spora koji se vodi oko vlasništva stana u vili Ehrlich na Tuškancu, u kojoj je smješten Muzej arhitekture HAZU-a. Stan je tvrtka kupila još 2009., a država je tek nakon toga istaknula svoje pravo prvokupa i pokrenula sudski spor. U međuvremenu je dovedeno u pitanje kako je prodavateljica Maja Babić uopće uspjela u postupku otkupa otkupiti taj stan.

– Budući da nekretnina formalno nije imala zabilježbu da je kulturno dobro, prodavateljica je nije na prodaju najprije ponudila državi – rekao je prošle godine Jutarnjem listu vlasnik TELENERGA Dubravko Radić.

Njegova tvrtka kupila je stan za moguće uređenje svog uredskog prostora, u međuvremenu se upotrebljavao kao skladište i u njega se nije ulagalo zbog spora i strogih uvjeta obnove. 

Vilu na Josipovcu dao je sagraditi Hermann Ehrlich i za njegova života bila je ljetnikovac s restoranom. Poslije je imala više vlasnika i uglavnom je služila kao stambeni prostor. Najpoznatiji njezini stanari bila su dvojica književnika i političara – ministar NDH-a Mile Budak i predsjednik Sabora Vladimir Nazor. U pedesetim godinama prošlog stoljeća namijenjena je Majstorskoj radionici za arhitekturu Drage Iblera koja je poslije pripojena Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (današnji HAZU) i prešla u njezin posjed.

27. travanj 2024 01:26