Hrvatska
StoryEditor

Tihomir Premužak: Vetropack privodi kraju veliku investiciju i ne razmišlja o potporama

12. Srpanj 2020.
Tihomir Premužakfoto Ratko Mavar

Jedna od perjanica hrvatskog izvoza i jedan od vodećih proizvođača staklene ambalaže Vetropack iz Huma na Sutli nakon udara korone i početnog šoka koji je nastupio na tržištu nastavlja dalje. U završnoj su fazi investicije vrijedne 50 milijuna eura koja će im, kako kaže Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropacka, omogućiti veću konkurentnost. Poslovanje u svibnju i lipnju krenulo je nabolje i to im ulijeva nadu u budućnost.

– Mislim da je ovu godinu važno preživjeti. Mi ćemo je preživjeti, imat ćemo održivi rezultat koji nam omogućava između ostaloga i da provedemo neke projekte koji su upravo u tijeku. U završnoj smo fazi investicije koja će nam omogućiti dobru, konkurentnu, startnu poziciju sljedeće godine u kojoj doista očekujemo oporavak – rekao je Premužak.

Industrija staklene ambalaže doživjela je šok naglim zatvaranjem ugostiteljskih objekata, a neugodne su im bile i posljedice haranja korone u Italiji, jednom od najvećih Vetropackovih izvoznih tržišta. No, direktor je sklon optimizmu.

–  U početku nas je pad talijanskog tržišta značajno pogodio. Naš rezultat uvelike ovisi o oporavku talijanskog tržišta ili o našem prelasku na neka druga tržišta, pronalaženju novih kupaca. Međutim, mislim da će se u 2021. i 2022. Italija oporaviti, barem što se tiče ambalažnog stakla - tvrdi on.

Naglašava kako velikim angažmanom svih zaposlenika i velikom dozom njihove ozbiljnosti ne bi preživjeli te kako nisu, a nada se da neće ni morati, smanjivati plaće. Iako u proizvodnji uvelike koriste recikliranu staklenu ambalažu i udovoljavaju kriteriju zelene tranzicije koju Europska komisija planira poduprijeti u Hrvatskoj s deset milijardi eura, čini se kako Vetropack neće tražiti potpore.

– Nismo razmišljali o tim potporama. Mislim da ćemo uspjeti naše poslovanje voditi na održivom sustavu gdje nećemo trebati aplicirati za značajne potpore - zaključuje Premužak.

18. travanj 2024 13:09