Hrvatska
StoryEditor

Tomašević nije dobio čestitku od premijera, ali s njim želi sastanak čim prije

01. Lipanj 2021.
Tomislav Tomaševićfoto Ratko Mavar

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak da očekuje da će se u petak u 8 sati obaviti primopredaja vlasti u Gradskoj upravi, čime će preuzeti upravljanje Gradom Zagrebom, a istaknuo je i da će odmah staviti u mirovanje svoj mandat u Hrvatskom saboru. 

- Danas je zadnji dan za rok za žalbu na rezultate izbora, ako tu sve prođe u redu, očekujemo da će u petak u osam ujutro biti primopredaja vlasti u zgradi Gradske uprave, znači prvi put nakon 20 godina - istaknuo je Tomašević na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave. 

Rekao je da je taj termin - petak u osam sati za primopredaju vlasti dogovorio s obnašateljicom dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelenom Pavičić Vukičević.  

Tom prilikom će, rekao je, dobiti zapisnik o primopredaji, a očekuje da će zapisnik biti na nekoliko stotina stranica te da će sadržavati stanje svih projekata, preporuke aktualne Gradske uprave o projektima koji su u tijeku ili koji se trebaju vrlo brzo realizirati. Isto tako, dodao je, očekuje da će u zapisniku biti i financijsko privremeno, preliminarno izvješće za prvu polovinu godine te izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

Na tom sastanku primopredaje će, uz Pavičić Vukičević, biti i nekoliko pročelnika. 

Tomašević je najavio da će se taj prvi dan, u petak, upoznavati s osnovnim radom samog ureda te dogovoriti sastanke sa svih 27 pročelnika i pročelnica, koji se očekuju idući tjedan. Sa svakim pročelnikom i svakom pročelnicom imat će sastanak jedan na jedan, najavio je.  

Veliko povjerenje građana jako obvezuje

Tomašević je zahvalio svima, gotovo 200.000 građana, koji su im dali povjerenje u drugom krugu lokalnih izbora.

- To je veliko povjerenje koje u isto vrijeme i jako obvezuje, osjećamo isto tako i veliku odgovornost da to povjerenje opravdamo tako da ćemo doista dati sve od sebe u sljedeće četiri godine da Grad Zagreb dobije upravu kakvom će se građani ponositi - poručio je Tomašević.   

- Grad Zagreb je ogroman organizam, vrlo dinamičan, kompleksan i to je, da dam usporedbu, kao da preuzmete kormilo aviona u letu na neki način i onda ga još usput dok je u letu idete mijenjati i popravljati - objasnio je.

- Zato očekujem doista maksimalne atome naših snaga i vremena i entuzijazma, posebice u ovom prvom periodu gdje trebamo zapravo poslagati Gradsku upravu i početi mijenjati uopće model kako ona funkcionira, i to što prije, tako da bi što prije se moglo i bolje realizirati i sve druge programske ciljeve - poručio je novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

Najavio je i da će kroz nekoliko dana početi razgovore s SDP-om o konstituiranju većine u Gradskoj skupštini. Kako je rekao, opcija je da će SDP dobiti predsjednika Skupštine, konstituirajuća sjednica Gradske skupštine mogla bi biti već 17. lipnja, a zakonski rok je 23. lipnja. 

Tomašević je rekao i da mu predsjednik Vlade Andrej Plenković još nije čestitao na izboru za gradonačelnika Zagreba.

- Koliko znam nisam dobio još čestitke premijera niti smo se čuli, međutim, isto tako jedna od prvih stvari koje bismo voljeli da se dogode je sastanak s predsjednikom Vlade tako da razgovaramo o ključnim projektima za koje je nužno partnerstvo između Vlade i Grada Zagreba, a to je prije svega obnova Grada Zagreba, EU projekt centar za translacijsku medicinu od strane Dječje bolnice Srebrnjak i projekt nove bolnice u Novom Zagrebu - istaknuo je Tomašević.  

Rekao je da, bez obzira na političke pozicije, razlike u političkim svjetonazorima i na to što su oporba u Hrvatskom saboru, očekuje da će na korist građana dobro funkcionirati s Vladom i s državom.

- Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske koja je puna korupcije i koja ne funkcionira i koja stagnira i u tom smislu smo se zato i uključili u politiku - poručio je Tomašević, reagirajući na izjavu premijera Plenkovića koji je rekao da oni nešto imaju protiv Hrvatske kad su rekli da žele mijenjati Zagreb da bi promijenili Hrvatsku. 

24. travanj 2024 13:32