Hrvatska
StoryEditor

Top 10 odvjetničkih društava u Hrvatskoj

07. Srpanj 2021.
Akcijski plan Vlade za liberalizaciju tržišta usluga koji je obuhvatio i odvjetnike za sada neće kao posljedicu imati značajniji dolazak stranih odvjetničkih društava u Hrvatsku. Razlog je jasan, bez velikih investitora neće tu vidjeti ni svoj interes. No razlog je i taj što u Hrvatskoj ima dosta odvjetničkih društava koji, uz poznavanje domaćeg pravnog sustava, ali i prilika u zemlji, vrlo uspješno surađuju i sa stranim odvjetničkim društvima i s kompanijama. Tko su najveći među njima slijedi u ovoj priči.

 

Stigma pretplaćenih na ovrhe

S obzirom da nisu svi još predali svoja financijska izvješća, oslonit ćemo se na podatke iz 2019. i spomenuti lanjske koji su dostupni. Već godinama kao najveće odvjetničko društvo slovi ono Hanžekovića i partnera koji imaju najveći prihod. Tako su u 2019. ostvarili 54,2 milijuna kuna prihoda uz 12,2 milijuna kuna neto dobiti, dok su lani u vrijeme pandemije, kako su nam rekli, ukupni prihodi iznosili 42,7 milijuna kuna, a bruto dobit je bila 10,5 milijuna kuna (neto 8,7 milijuna prema Poslovnoj Hrvatskoj).

Ukupno ih je 136 zaposlenih, najviše u Hrvatskoj, od čega pet partnera: Irina Jelčić, Domagoj Truhar, Jasminka Čorda Truhar i Iva Markotić Bagarić. Peta je predsjednica Uprave Dora Hanžeković Žuža čiji je otac, pokojni Marijan Hanžeković, osnovao zajedno s Milanom Radakovićem to odvjetničko društvo (1994. kao prvo u Hrvatskoj), a uz ured u Zagrebu imaju pisarnice u Splitu i Osijeku. U javnosti slovi kao 'pretplaćeno' za ovrhe, iako naglašavaju da pružaju 'sveobuhvatnu pravnu uslugu, s posebnim naglaskom na kompleksne poslovne transakcije, gradnju i financiranje infrastrukture, koncesije i javno-privatna partnerstva, parnice i arbitražu, javnu nabavu i pravo EU'.

Ističu projekt izgradnje LNG Hrvatska u kom su bili zaduženi za pravni dio – 'nabavu i evaluaciju, izradu FIDIC ugovora o gradnji, ugovaranje i praćenje ugovora te ostalu pravnu podršku'. Kažu da se ponose doprinosom u projektu koji je pomogao ublažavanju posljedica pandemije.

- Radi se o izradi studije izvodljivosti za EU pilot projekt tzv. e-škole, u kojem smo bili zaduženi za državne potpore i pravna pitanja. Taj je projekt poslužio kao jedan od temelja za održavanje globalno prepoznatog hrvatskog modela nastave na daljinu te smo tako zajedno imali priliku, sa svim sudionicima projekta, sudjelovati u građenju i unapređivanju jedne od najvažnijih vrijednosti za društvo u cjelini, obrazovanju i njegovoj dostupnosti i u neočekivanim uvjetima pandemije - kažu.

Partner svaki četvrti zaposlenik

Najvažnija pozitivna promjena uzrokovana pandemijom, uz druge promjene, je uvođenje potpune elektronske komunikacije sa sudovima te održavanje 'on line ročišta na daljinu'. Tako kažu u drugom najvećem odvjetničkom društvu – Grgić i partneri koje je lani ostvarilo 38,5 milijuna kuna prihoda, što je za preko šest milijuna kuna više nego u 2019. (32,3 milijuna kuna). Neto dobit iznosila je 9,6 milijuna kuna dok je u 2019. bila 11 milijuna kuna. Osnivač je Dubravko Grgić (osnovano 2000. kao Grgić i Pupić, a 2008. preimenovano u Grgić i partneri); osim u Hrvatskoj posluje i u Austriji, ima 11 pisarnica, a od 50 zaposlenih 12 je partnerica i partnera. Osim Grgića tu je i njegova kćerka Renata Grgić Tolj (predsjednica Uprave), a uz njih su partneri još i Ćamil Salahović, Denis Lauc, Ivica Ćosić, Daniela Grgić Ćaćić, Bojan Nikolić, Krešimir Franjo Šenjug, Davor Bubalo, Ivana Grgić Zovko, Hrvoje Pelcel i Mislav Biočić.

- Društvo pruža pravne usluge iz svih pravnih područja, a najviše osiguravateljima, privatnim financijskim institucijama te pravnim osobama u privatnom vlasništvu. Društvo ne zastupa niti je ikada zastupalo državu i državna poduzeća, kao ni jedinice lokalne samouprave i pravne osobe u njihovom vlasništvu – kažu.

Leko i partneri (bili) treći

Prema podacima za pretprošlu godinu na trećem mjestu je društvo Leko i partneri koje je ostvarilo 25,9 milijuna kuna prihoda i dobit od 8,1 milijun kuna. Kako je pak bilo lani, još nema podataka pa nismo sigurni da li su to mjesto i zadržali s obzirom da je u međuvremenu lani porastao prihod austrijske podružnice odvjetničkog društva Wolf Theiss Rechtsanwälte s 21,7 milijuna kuna prihoda u 2019. na 29,5 milijuna kuna, dok je dobit također rasla s 3,3 milijuna kuna na 8,7 milijuna kuna.

Više pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

20. travanj 2024 20:45