Hrvatska
StoryEditor

Trojac developera iz inkubatora PISMO objavio svoju prvu sportsku videoigru

24. Rujan 2021.

Od danas je na globalnoj platformi Steam u prodaji videoigra pod nazivom VR Summer Sports. Radi se o prvoj sportskoj VR igri proizašloj iz Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1, a koja je izdana za globalno tržište, navodi se u priopćenju. Igrač u ovoj VR igri može odigrati 10 ljetnih olimpijskih sportova, a kako kažu autori Saša, Luka i Nenad, VR su odabrali jer na kontrolerima ili drugim PC periferijama to ne bi bilo zanimljivo igrati.

Trojac Nenad Fijala, Saša Kumpović i Luka Drozdek su odmah po završetku edukacije o izradi videoigara koju su pohađali u Novskoj otvorili svoje gaming studije i započeli su s izradom ove igre. S vremenom su ju stopirali, da bi nakon tri godine ugledala svijetlo dana. Autori okupljeni pod nazivom Flamboyant Entertainment nastavljaju raditi i dalje zajedno, i ovo smatraju početkom uspješne karijere u gaming svijetu.

- Mi smo primjetili da nema puno igara koje imaju tematiku ljetnih olimpijskih sportova, više su zastupljeni sportovi sa zimske Olimpijade, i zato smo se fokusirali na veslanje, streljaštvo, plivanje, trčanje, bacanje koplja, skok u dalj. Također, u ovoj igri, jer se radi o VR-u ima i fizičke aktivnosti, i pretpostavljamo da će roditelji željeti kupovati djeci ovu igru - rekao je Kumpović.

- Ova igra napravljena je za tržište SAD-a, i od tamo očekujemo najviše 'skidanja'. U svijetu je prodano više od 50 milijuna VR-ova i svi koji imaju takvu opremu ovu igru mogu igrati. Cilj je da u prvoj godini igru kupi 5000 igrača - rekao je Drozdek.

Prema riječima Nenada Fijale put im nije bio lagan, ali zahvaljujući onome što nudi središte hrvatske gaming industrije su uspjeli.

- Zahvalni smo svima koji su nam pomogli, od inkubatora PISMO, Grada Novske, Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje... Bez financijske potpore, ovo nebi bilo moguće - rekao je Fijala.

Čestitkama su se pridružili Marin Piletić, novljanski gradonačelnik, Jadranka Kraljić i Vlatka Weiss iz Upravnog odjela za gospodarstvo SMŽ, Frane Šesnić iz zagrebačkog inovacijskog centra ZICER, Gordana Gaćeša iz Hrvatskog olimpijskog odbora, te direktor Razvojne agencije SIMORA Mario Čelan koji prati rad ovog trojca od samog početka.

- Zaista sam na njih ponosan, i čestitam im. Ovo im otvara put za sve što slijedi. Niti jedna svjetski poznata tvrtka nije uspjela u prvom tjednu rada, već su im bili potrebni tjedni i tjedni. Ovi dečki to znaju, a znaju i da će našu podršku uvijek imati! - poručio je Čelan.

Čast da pristisnu sami klik objave je pripala sportašima, predstavnicima Hrvatske na posljednjim Olimpijskim igrama održanima u Tokiju, Ani Gradečak i Miranu Maričiću.

Igra je dostupna na slijedećem linku: VR Summer Sports on Steam (steampowered.com).

26. travanj 2024 15:56