Hrvatska
StoryEditor

Tržište prerade i konzerviranja voća i povrća: Enna Fruit opasno napada Podravku

01. Listopad 2020.
I dok je možda prva pomisao na djelatnost ostale prerade i konzerviranje voća i povrća u Hrvatskoj ukiseljeni krastavci i džem od šljiva, a najegzotičnija asocijacija bi možda bio ajvar i to samo ako je paprika iz Sjeverne Makedonije, iza tog tržišta krije se zanimljiva priča...

Najvažnija poslovna priča u djelatnosti ostale prerade i konzerviranja voća i povrća je ona o Enna Fruitu, kompaniji koja je nastala spajanjem Marinade Denisa Matijevića i Enna Agro kompanije u vlasništvu Pavla Vujnovca, osnivača i direktora PPD-a. Ta novoosnovana kompanija napada najvećeg na tržištu, Podravku, koja ima iskustvo i tradiciju, vrijedne brendove i vjerne potrošače. Ima i lojalne kooperante kojima pomaže aktivno, tijekom proizvodnje, i pasivno, sigurnim otkupom.

Što se infrastrukture tiče u svom vlasništvu ima čak dvije tvornice za preradu voća i povrća. Jedna je tvornica Kalnik u kojoj se prerađuje većina voća i povrća iz konzerviranog i ukiseljenog segmenta, a druga je u Umagu i u njoj se prerađuje isključivo istarska rajčica, uz tartuf, još jedan lokalni hit proizvod. 

Za Podravku nije uopće upitno mogu li oni konkurirati stranoj konkurenciji, već može li konkurencija iz inozemstva konkurirati njima. Tržišni su lider u Hrvatskoj, a ne samo da brane tu poziciju, već je i dižu. Svjesni su da će to tržište, koje već sad raste po stopama od, kako navode, 10 posto, rasti i u budućnosti, jer će ljudi jesti sve manje mesa, a sve više voća i povrća, a to potvrđuju rastom kategorije grahorica slanutka i leće - koji su prema njima zdraviji nadomjestak mesu.

Uz to, razvijat će veganski asortiman, a to je još jedna prilika za rast. Autoritet te kompanije, reputaciju i budućnost teško da itko može ugroziti, ali zainteresiranih ima. A glavni izazivač Podravci u segmentu djelatnosti o kojoj pišemo je Enna fruit odnosno bivša Marinada.

- Prihod grupe Podravka nije moguće direktno uspoređivati sa prihodom kompanije Enna Fruit, budući prihod Podravke uključuje, osim proizvoda konzerviranog voća i povrća i niz drugih Podravkinih djelatnosti, kao primjerice proizvodnju dječje hrane, dodatke jelima, praškaste proizvode odnosno slastice, brašno, mesne proizvode, itd. U dijelu prerade voća i povrća, kao brend, Podravka je lider na hrvatskom tržištu, ali kada se analiziraju proizvedene količine konzerviranog voća i povrća, lider je Enna Fruit jer proizvodi niz privatnih marki za gotovo sve vodeće maloprodajne lance u Hrvatskoj, a i vlastiti brend DoOra - odgovorio je Hrvoje Radić, direktor prodaje u Enna Fruitu.

Marinadu je pokrenuo Denis Matijević, a kada je prije sedam godina otvorio jedan od najmodernijih pogona za preradu voća i povrća u Slatini vrijedan 50 milijuna kuna upozorio je prisutne na ceremoniji otvorenja da je to tek početak onoga što dolazi i što on priprema. Marinada je tvrtka specijalizirana za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenog voća i povrća, a osim pogona u Slatini u sjedištu tvrtke, ima i više centara za otkup diljem zemlje te ured prodaje u Zagrebu. S druge strane, Enna Agro je bila tvrtka unutar Enna Grupe.

Vujnovac je poslovni portfelj proširio 2018. na djelatnost trgovine poljoprivrednim proizvodima, a treba spomenuti i to kako je PPD preko zajedničke tvrtke s Inom i glavni dioničar Petrokemije, domaćeg proizvođača mineralnih gnojiva. Naizgled neobičan spoj kompanije koja je osnovana kako bi Hrvatskoj prodavala jeftiniji Gazpromov plin i koja regulira cijenu gnojiva i kompanije koja otkupljuje i prerađuje voće i povrće, dok joj vlasnik, Matijević, kao konzultant i osnivač konzultantske kompanije Smarter sudjeluje u izradi strategije poljoprivrede, nametnula se valjda logičnim pa su se te dvije kompanije u svibnju spojile u jednu tvrtku. 

I dok je možda prva pomisao na djelatnost ostale prerade i konzerviranje voća i povrća u Hrvatskoj ukiseljeni krastavci i džem od šljiva, a najegzotičnija asocijacija bi možda bio ajvar i to samo ako je paprika iz Sjeverne Makedonije, iza tog tržišta krije se zanimljiva priča koja uključuje mafiju koja u šverca voće i povrće, što je navodno vrlo unosan biznis, egzotične orašaste plodove koji čak ne rastu u Europi, a završavaju u školama u Hong Kongu kao europske gricakalice, rajčice iz Bošnjaka koje rastu u kokosovom gnijezdu, bivšeg novinara koji je smokve i rogač spojio u keks i poslao ga na put zrakoplovima dok je istodobno gradio butik hotel u Istri u kojem se služe tartufi, uzdanica istarske proizvodnje u toj djelatnosti, a tu je i jedan holivudski producent čije se smokve u Sračincima kod Varaždina furaju da su prave Dalmatinke, premda možda nisu ni iz Hrvatske.

Ukratko, zvuči kao zaplet jednog uzbudljivog filma, a ne kao tržište koje, ako ga detaljno ne secirate, ne izgleda pretjerano zanimljivo. A kakav je raslpet možete pročitaiti u tiskanom i digitalnom izdanju LIdera. 

23. travanj 2024 11:07