Hrvatska
StoryEditor

Turista je sve više, restrikcija sve manje. Stožer predstavio nove mjere popuštanja!

22. Svibanj 2020.

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH održanoj u petak sudjelovao je i ministar turizma Gari Cappelli koji je, govoreći o turističkoj sezoni, rekao da se radi platforma, odnosno web aplikacija koja će na neki način kontrolirati turizam. To bi značilo da će turisti ranije ispuniti formular i neće više morati dugo čekati na granicama.

- Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju, a vidjeli ste da je pojačan dolazak ljudi, posebice iz Slovenije. Do 27. svibnja napravit ćemo web aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već ispunjavanjem unaprijed na granici će prolaziti u par minuta - kazao je Cappelli.

Također, ministar je rekao da će se do kraja mjeseca dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije. Za strane turiste postoje sva objašnjenja na engleskom jeziku tako da 'turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati'. Te obavijesti uključuju način ponašanja u hotelu, beskontaktno plaćanje i rezervacije hotela, ponašanje na plaži, u zatvorenim i otvorenim prostorima i sve druge epidemiološke mjere kojima se želi spriječiti širenje koronavirusa. 

- U dogovoru s ministrima svih zemalja EU, Njemačka je izrazila želju da će oko 15. lipnja otvoriti dolazak građana na more, a taj datum vrijedi i za Poljsku - kazao je Cappelli.

Ministar Božinović rekao je da se prati situacija na graničnim prijelazima, a to čini epidemiološka struka i HZJZ.

- Zbog zaštite zdravlja hrvatskih građana i gostiju važno je da postoji baza na temelju koje se može reagirati ako za tim nastupi potreba - rekao je Božinović i istaknuo da od četvrtka postoji online upitnik koji pojašnjava uvjete za ulazak u Republiku Hrvatsku. Upitnik se može nači na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Ministar je za kraj svibnja najavio otvaranje prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Izvijestio je i da je u Hrvatsku u petak od ponoći do 13 sati ušlo 5336 stranih državljana, najviše iz Slovenije.

Kulturna događanja i okupljanja s većim brojem sudionika

Osim o turizmu, na konferenciji je bilo riječi o kulturnim događanjima koji se malo pomalo vraćaju u živote Hrvata. Tako je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na početku podsjetila da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je ponovo pokrenula i počela otvarati kulturna događanja.

Kao glavnu preporuku ministrica je istaknula poticanje što više događanja na otvorenom prostoru s obzirom da je tako puno lakše ispoštovati sve epidemiološke mjere koje su sada propisane.

- Dali smo jasne upute o organizaciji gledališta u zatvorenom prostoru, ali i samih događanja na pozornici. Izrađene su i preporuke za glazbena i filmska snimanja s obzirom na specifične potrebe. I upravo zahvaljujući našoj dobroj epidemiološkoj situaciji ponovo postoji interes stranih produkcija za snimanja u Hrvatskoj, što puno znači i za turizam - rekla je ministrica kulture. 

Kao četvrtu fazu popuštanja mjera, ministrica je navela 27. svibnja. Do tada će se revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja te će se definirati broj posjetitelja u zatvorenim i otvorenim prostorima. 

- Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju više od 500 posjetitelja i trenutno ne postoji model po kojem bi se ona mogla održati, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da se preporuča da se svi upiti za takva događanja šalju direktno Ministarstvu kako bi se za pojedino događanje napravio poseban okvir s obzirom na specifičnost.

S obzirom da se mjere sve više popuštaju, da je dozvoljeno na jednom mjestu okupiti veći broj ljudi i da mnogi žele proslaviti rođendan, 'majmunovo' ili pak izlazak iz karantene jedno se novinarsko pitanje na konferenciji odnosilo upravo na to - što je s kućnim zabavama, odnosno tulumima.

- Mi cijelo vrijeme komuniciramo o tome kako se prenosi koronavirus. Trenutno imamo samo 133 zaražene osobe. Vjerojatnost da netko od njih dođe u vašu kuću je mala, ali mi i dalje preporučujemo da se u kućama ne organiziraju okupljanja i zabave - kazao je Capak.

24. travanj 2024 12:18