Hrvatska
StoryEditor

Tvrtka Gideon Brothers predstavila novi autonomni robotski viličar

22. Listopad 2020.

Hrvatska tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers ne staje sa svojim novim proizvodima. Nakon što su 2019. godine predstavili svoj prvi komercijalni proizvod autonomni logistički robot nadimka Škaro, sada je na red došao i robotski autonomni viličar, kojega su već ovo ljeto počeli isporučivati kupcima, pa tako i jednoj od najvećih svjetskih proizvodnih kompanija, baziranoj u SAD-u.

- Točnije, isporučili smo najvažniji dio takvoga rješenja, a to je mozak autonomnog viličara budućnosti. Radi se o AI softveru autonomne navigacije koji je pogonjen našim interno razvijenim stereovizijskim kamerama. Vjerujemo da je vizualna percepcija ključ automatizacije goleme svjetske flote industrijskih logističkih vozila u narednim godinama, a ovaj trend se rapidno ubrzava uslijed COVID-19 pandemije – kaže nam direktor tvrtke Matija Kopić.

Konkretnije za ovo specifično rješenje tehnologija Gideon Brothersa omogućuje bilo kojem viličaru da razumije svoje okruženje vrlo slično kako ga i mi ljudi razumijemo: geometrijski (u tri dimenzije), te semantički (omogućuje razlikovanje značenja objekata u svijetu.) Ovakva vrsta 'bogatog' razumijevanja okoline omogućit će mobilnim robotima budućnosti da budu sigurniji, snalažljiviji i sposobniji za funkcioniranje u izrazito dinamičnim i nepredvidljivim okruženjima.

- Osim napredne percepcije, ključni element naše tehnologije je i orkestracija rada robota i čovjeka, jer je čovjek i dalje glavni stvaratelj vrijednosti u industrijskim okruženjima. Vjerujem da će to još dugo biti tako – dodaje Kopić.

Uz novog autonomnog robotskog viličara Kopić u narednim mjesecima najavljuje i još nekoliko projekata koje rade za najveće svjetske kompanije.

19. travanj 2024 02:30