Hrvatska
StoryEditor

Twitter planira integraciju kriptovalute u svoje proizvode i usluge

29. Srpanj 2021.
Twitter & bitcoinfoto Shutterstock

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey potvrdio je investitorima kako će bitcoin biti veliki dio budućnosti tvrtke, jer vidi mogućnosti za integraciju kriptovalute u postojeće Twitter proizvode i usluge, uključujući  trgovinu, pretplate i druge nove dodatke kao što su Twitter Tip Jar i Super Follows.

Dorsey je godinama nepokolebljiv zagovornik bitcoina, ali kako će se provesti u djelo na Twitterovoj platformi još nije detaljno navedeno. Međutim, Dorsey je često javno spominjao bitcoin, rekavši da ga podsjeća na rane dane interneta i da u njegovom životu ne postoji ništa važnije na čemu bi radio. 

Nedavno je Dorsey pokrenuo bitcoin fond vrijedan 23,6 milijuna dolara s Jay Z-em i najavio planove da svoju drugu tvrtku Square odvede na decentralizirano tržište financijskih usluga putem bitcoina. Square je i ove godine stekao većinski udio u Jay-Z-ovoj glazbenoj usluzi Tidal s ciljem kako blockchain tehnologija i kriptovalute mogu promijeniti glazbeno poslovanje.

Dorsey je također nazvao bitcoin jednim od tri ključna trenda za budućnost Twittera, zajedno s umjetnom inteligencijom i decentralizacijom, potonjim koju Twitter provodi kroz svoju inicijativu Bluesky.

Spomenuo je bitcoin ulagačima na Twitterovoj kvartalnoj sjednici, rekavši kako bi mogao pomoći tvrtki da se brže kreće u smislu proširenja proizvoda, objašnjavajući da je najbolji kandidat da postane izvornom valutom interneta. Usput, Squareovih 50 milijuna dolara bitcoina kupljenog u 2020. godini vrijedilo je 253 milijuna dolara do veljače 2021. godine, a ranije ove godine kupili su još za 170 milijuna dolara.

- Ako internet ima izvornu valutu, globalnu valutu, u mogućnosti smo se kretati mnogo brže s proizvodima kao što su Super Follows, Commerce, Subscriptions, Tip Jar i zbog toga možemo doći do svake osobe na planeti umjesto da idemo na tržište po tržište. - objasnio je Dorsey.

- Mislim da je ovo veliki dio naše budućnosti. Mislim da postoji mnogo inovacija iznad samo valute koju treba imati, pogotovo jer više razmišljamo o decentralizaciji društvenih medija i pružanju više ekonomskog poticaja. Zato mislim da je Twitteru i dioničarima Twittera iznimno važno da nastavimo promatrati prostor i agresivno ulagati u njega. - dodao je.

Predstavnik Twittera potvrdio je da je ovo prvi put da Dorsey javno govori o tome kako Twitter može integrirati bitcoin u svoju liniju proizvoda.

Dorsey je također istaknuo da Twitter neće biti sam u provođenju kripto strategije, ističući da Facebook podupire digitalnu valutu Diem.

- Postoji očita potreba za tim i zahvalnost za to. I mislim da je otvoreni standard koji je porijeklom s interneta pravi put, zbog čega će moj fokus i naš fokus na kraju biti na bitcoinu. - istaknuo je. 

Sveukupno, Twitter je ostvario snažnu zaradu u oporavku od pandemije, u kojem je tvrtka zabilježila najbrži rast prihoda od 2014. godine, navodi CNBC, što je dovelo do toga da su dionice Twittera bile 9 posto više u produženom trgovanju. Tvrtka je ostvarila prihod od 1,19 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 1,07 milijardi dolara na Wall Streetu, većinu (1,05  milijardi dolara) iz svog oglašivačkog poslovanja. Također je zabilježena zarada po dionici od 20 centi u odnosu na očekivanih 7 centi.

Međutim, unovčivi dnevni aktivni korisnici (mDAUs), Twitterova vlastita izmišljena metrika koja je trebala raspršiti često ravan mjesečni rast korisnika, iznosili su samo 206 milijuna, što je povećanje od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su analitičari računali na 206,2 milijuna.

19. travanj 2024 03:20